16°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

31.10.2019 / 20:00 BiH - Zoran Pusić za Vijesti.ba

Politika RH prema BiH i liliputantski imperijalizam

Politika RH prema BiH i liliputantski imperijalizam
Foto: Vijesti.ba

Evropa koja se ravnomjerno i održivo razvija, Evropa koja povezuje i gradi prometnu, energetsku i informatičku infrastrukturu, Evropa koja štiti svoje građane i Evropa koja je utjecajna u svijetu.

Prioriteti su to na kojima će, kako je to jučer ustvrdio premijer Andrej Plenković, Hrvatska insistirati za vrijeme šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU, koje preuzima od prvog dana 2020. godine.

Nedostaju osnovne ideje

Profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da ne ovisi jedino o Hrvatskoj koliko će ove Plenkovićeve ideje biti izvodive.

- Svaka članica EU dođe na red da šest mjeseci bude predsjednica. Prema tome, nije ni Hrvatska na tu poziciju izabrana zbog nekih svojih postignuća, već joj je to pripalo sistemom rotacije - rekao je Pusić.

Sigurno je da su ovi prioriteti, navodi naš sagovornik, ideje koje su ujedno prisutne i u samoj administraciji EU.

- To da EU jača i razvija se prije svega znači da bude konkurentnija prema Kini i Americi. S druge strane, činjenica je i da američki predsjednik otvoreno prijeti EU i pokušava je oslabiti. Podržao je Brexit i sigurno da on jaku EU vidi kao prijetnju Americi - govori Pusić.

Kada je u pitanju prioritet kojim EU povezuje i gradi prometnu, energetsku i informatičku infrastrukturu, Pusić ističe da to za EU i nije loše, ali da tu ipak nešto fali.

- Ono što ovdje u svemu tome nedostaje su osnovne ideje na kojima je zasnovana EU. I ja se bojim da one više danas i nisu tako prisutne kao što su bile onda kada je EU nastajala. To su ideje prihvaćanja određenih moralnih vrijednosti, što se malo po malo izgubilo, a u prvi plan izbijaju ekonomski interesi. I to mi fali u onome o čemu je Plenković govorio - potcrtava Pusić.

Evropa koja je utjecajna u svijetu, naredni je Plenkovićev prioritet. No, zagrebački profesor naglašava kako je sasvim jasno da je u tom pogledu uloga Hrvatske gotovo zanemariva.

- Tu glavnu riječ vodi nekoliko velikih članica EU poput Njemačke i Francuske. Hrvatska tu ideju može samo podržavati ali ne i bitnije doprinijeti njenoj realizaciji - svjestan je Pusić.

A kad je u pitanju Evropa koja štiti svoje građane, Pusić se pita - štit prema čemu i protiv koga?

- Da li će se EU pretvoriti u jednu tvrđavu zaštićenu bodljikavom žicom? To nije nerealno, nažalost, ali po mom mišljenju predstavlja izdaju temeljnih principa na kojima je nastala EU i zbog koje je kao ideju treba braniti - napominje Pusić.

Ne liliputantskom imperijalizmu

Nije mu prihvatljiva ideja da EU samo preraste u novu velesilu, istovremeno zanemarujući probleme u svijetu, koje su dobrim dijelom uzrokovale i njene članice.

- Pa ni ove izbjeglice nisu baš pale s neba. Znamo šta se dešavalo u Libiji i Siriji. Znamo i šta se događalo u Iraku i Afganistanu, ali za to možda i nije toliko odgovorna EU, koliko su SAD. A za te izbjeglice mora postojati i odgovornost - navodi Pusić.

Nedopustivo je, dodaje, u potpunosti zaboraviti na humanost i suosjećanje s ljudima u nevolji.

- U Bihaću je situacija s izbjeglicama sve gora i gora pred nadolazeću zimu, a Evropa se često pravi kao da se to nju uopće i ne tiče. EU treba biti drugačija. I ja bih volio da je premijer Plenković jedan dio svog govora malo više posvetio zastupanju temeljnih principa koji leže u osnivanju EU, a oni su u suštini ne toliko ekonomske, koliko moralne prirode - konstatuje naš sagovornik.

Naglašava da je nepopravljivi optimista, te se nada da će Hrvatska za vrijeme predsjedavanja Vijećem EU nastojati pomoći BiH da što prije dobije status kandidata za članstvo u EU.

Naš sagovornik podsjeća da je prošle subote u Stocu prisustvovao obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja od fašizma. Organizatorima je, poručuje, bilo izuzetno važno bude prisutan i neki Hrvat iz Hrvatske, jer u Stocu i dalje postoje etničke napetosti.

- U školu im djeca ulaze na dva ulaza - na jedan hrvatska, a na drugi sva ostala. To je realnost koju treba ispraviti. I u tom bi smislu hrvatska politika prema BiH mogla biti puno bolja i puno konstruktivnija i ne bi nikako smjela biti pokroviteljska. Tu politiku Hrvatska bi prema BiH trebala voditi kao prema susjedu koji ima problema i kojem želi iskreno pomoći. Ali tu nema mjesta nikakvom liliputantskom imperijalizmu kojim bi se poticale nekakve daljnje podjele koje ionako razdiru BiH - zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo