22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

31.10.2019 / 13:40 BiH - Poruka iz Vašingtona

Inzko: Raste američki angažman u JI Evropi

Inzko: Raste američki angažman u JI Evropi
Valentin Inzko / Vijesti.ba
Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama povodom svog polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Nakon sastanka s nizom zvaničnika Bijele kuće, s kojim je razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini, ...

... Incko se iz Vašingtona javio za „Avaz“.

- Sjedinjene Američke Države uvijek su bile aktivne na Balkanu, zaustavile su rat u Bosni Hercegovini i omogućile da se potpiše mirovni ugovor u Dejtonu. Drago mi je, međutim, da, pored mase drugih golemih problema u svijetu, kao što su Bliski istok, Afganistan i druga velika žarišta, osjećam da američki interes i agažman za jugoistok Evrope raste – kaže Incko.

Na kraju krajeva, kako kaže, o tome svjedoče saslušanja u Senatu i imenovanja specijalnih izaslanika.

-Tu je posebni predstavnik Stejt departmenta i izuzetni poznavalac regije Metju Palmer (Matthew), a pored toga, posebni izaslanik Bijele kuće Ričard Grenel (Richard Grenell). Posebno ne treba ni zaboraviti ulogu bivše ambasadorice u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), koja, također, odlično poznaje situaciju u tom dijelu Evrope. A i visokopozicionirani pomoćnik državnog sekretara za vanjsku politiku je Filip Riker (Philip Reeker), bivši direktor za Balkan i ambasador u Makedoniji.  Ova koncentracija ekspertize i pojačan angažman u regiji od Sjeverne Makedonije do Bosne i Hercegovine su, rekao bih, dodatni i novi elementi u poređenju s ranijim periodom – ističe Incko.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo