19°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

31.10.2019 / 11:58 BiH - HVO Sarajevo i HB 'Kralj Tvrtko'

Obilježeni blagdani Svih svetih i Dušni dan

Obilježeni blagdani Svih svetih i Dušni dan
Foto: Fena / Vijesti.ba
Izaslanstva Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja KS, Općine Novo Sarajevo, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo i Hrvatskog narodnog vijeća BiH danas su ...

... na Groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu položila vijence i zapalila svijeće za poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“, povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

Prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo prof. dr. Marinko Pejić naglasio je da je vojno-politička organizacija HVO Sarajeva, utemeljena u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na BiH stala na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, zajedno s ostalim oružanim postrojbama.

- Naravno, to ne bi bilo moguće bez žrtve branitelja koji su položili svoje živote za obranu ovih plemenitih ideja. Nadamo se da će 109 poginulih branitelja HVO Sarajevo i Hrvatske brigade 'Kralj Tvrtko' uskoro dobiti spomen-obilježje u Sarajevu, za čiju su slobodu i multietničku strukturu dali svoje živote. Na ovaj se način prisjećamo i svih civilnih žrtava agresije na našu domovinu - kazao je Pejić.

U kulturnom programu povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana prigodne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović, a molitvu je predvodio don Luka Brković, priopčćeno je iz saopćeno je iz Udruge HVO Sarajevo.  

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo