23°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

31.10.2019 / 11:53 Regija - Američki zvaničnik

Palmer: Evropska integracija S. Makedonije uključuje i NATO i EU

Palmer: Evropska integracija S. Makedonije uključuje i NATO i EU
Foto: Tanjug / Vijesti.ba
Washington je posvećen partnerskom i prijateljskom odnosu sa Sjevernom Makedonijom i njenoj evropskoj integraciji, koja uključuje i NATO i EU, izjavio je danas specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Balkan Matthew Palmer.

Tu poruku je visoki američki diplomata poslao nakon sastanka sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, kojim završava trodnevni boravak u Skoplju.

Palmer se prethodna dva dana sreo i sa šefom države Stevom Pendarovskim, ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, ministricom odbrane Radmilom Šekerinskom, liderom opozicije oko VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i liderom najveće albanske partije Alijem Ahmetijem.

"Poruka je da su SAD partner i prijatelj Sjeverne Makedonije, mi smo posvećeni tom odnosu i njenoj evropskoj integraciji, što uključuje i NATO i EU. Put Sjeverne Makedonije u NATO je čist, a put u EU smo razjasnili ovdje u Skoplju i razjasnićemo sa našim evropskim partnerima", rekao je speciijani predstavnik državnog sekretara SAD za Balkan.

Palmer je, kako su prenijeli lokalni mediji, istakao da je za vrijeme njegove posjete Skoplju potvrđena želja za evropskom perspektivom Sjeverne Makedonije i napomenuo da je imao i sastanke s američkim ambasadorima u jugoistočnoj Evropi na kojem su "podijeljene perspektive za dalji razvoj regiona", prenosi Beta.

Na susretima u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, kako je rekao, imao je konstruktivne razgovore o nedavnim dešavnjima u zemlji, u Briselu i u regionu.

Palmer je rekao da SAD sa nestrpljenjem čekaju da Sjeverna Makedonija postane 30. članica NATO i da Washington nastavlja da podržava Prespanski dogovor, koji je, kako je istakao, veoma važan za sigurnost i stabilnost regiona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo