17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

29.10.2019 / 17:00 Zanimljivosti - "Digital Days"

Digitalni dani u Beču

Digitalni dani u Beču
Foto: FENA
Na ovogodišnjim "Digital Days" u Beču, od 4. do 5. novembra, sve kreće oko najnovijih trendova i gorućih pitanja iz svijeta FutureTech-a i digitalizacije.

"Digitalni dani" su projekt koji je Grad Beč oživio 2014. godine u cilju pozicioniranja Beča kao evropskog centra digitalizacije. Festival će otvoriti bečki gradonačelnik Michael Ludwig, a govornici će se baviti aktuelnim temama kao što su ekologija, zdravlje, sigurnost, mobilnost, kao i pojmom etike u dobu digitalizacije. Jedan od najupečatljivijih govornika je njemački pisac i filozof Richard David Precht, koji dovodi u pitanje naš trenutni obrazovni sistem i savladavanje gradiva. Precht smatra da škole moraju djecu osposobiti za digitalno doba.

U toku festivala će se paralelno odvijati do 50 izložbi "Digi Street-a" te mnogobrojne diskusije i radionice. Osmišljena je i velika "digitalna ulica" u kojoj će se moći isprobati najnovije aplikacije i usluge i učestvovati na radionicama iz polja robotike i programiranja. Na ulici će se predstaviti i pametne igrice za djecu u sklopu "Da Vinci Lab-a", virtualne naočale "Vroodles" za dopunu u nastavi iz geografije, kao i druga tehnološka rješenja iz polja e-bankarstva, autonomne vožnje i drugih oblasti.

Organizator festivala je Urban Innovation Vienna preduzeće Bečkog Holdinga.

Ulaz je besplatan uz prethodnu online prijavu, saopćeno je iz .Eurocomm-PR Sarajevo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo