26°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 29°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

25.10.2019 / 20:00 Komentari - Komentar za Vijesti.ba

Kico: U BiH se vode hibridne operacije susjednih i velikih zemalja

Kico: U BiH se vode hibridne operacije susjednih i velikih zemalja
Ahmed Kico / Vijesti.ba
Ekspert za sigurnost Ahmed Kico optimističan je da će nadležne pravosudne i policijske institucije u dogledno vrijeme konačno razriješiti slučaj ubistava dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Sutra se navršava tačno godina dana otkako su Adis i Davor brutalno likvidirani u sarajevskom naselju Alipašino Polje prilikom vršenja redovnih policijskih aktivnosti. Adis je preminuo na licu mjesta, dok je Davor istog dana podlegao povredama na KCUS-u. Nažalost, Adisove i Davorove ubice i nalogodavci ni do danas nisu otkriveni.

Kico kaže da je neophodno biti uporan i strpljiv kada se vode istražne radnje najtežih oblika krivičnih djela kao što je ubistvo.

- Mislim da i građani trebaju biti strpljivi i naprosto imati povjerenja u institucije sistema, u ovom slučaju u Kantonalno tužilaštvo i MUP KS - rekao je Kico, dodavši kako smatra da Kantonalno tužilaštvo ipak vrijedno i odgovorno vodi istragu.

Ništa se, navodi naš sagovornik, ne može na brzinu lomiti preko koljena. Stoga svi trebamo da budemo strpljivi da institucije odgovorno i profesionalno odrade svoj posao.

- Obaveza je da se u skladu sa zakonom provede kompletna istraga i ja sam uvjeren da će oni na kraju otkriti izvršioce i nalogodavce tog gnusnog čina - dodaje Kico.

Potcrtava da je u nekoliko posljednjih godina napravljena kadrovska smjena u brojnim agencijama za provedbu zakona, pa tako i u Kantonu Sarajevo.

- Došli su mladi ljudi, treba im dati podršku i ja vjerujem da će oni konačno razriješiti taj slučaj - navodi Kico.

Prema njegovom mišljenju, sigurnost građana u Kantonu Sarajevo trenutno je relativno dobra. A imajući u vidu prijetnje po BiH koje dolaze, kako izvan, tako i iznutra, bh. građani ipak se mogu osjećati sigurnima jer u posljednjih pola godine nemamo nekih težih prijetnji po sigurnost.

- Mi kao građani moramo biti svjesni da se prema BiH vode hibridne operacije iz susjednih i generalno velikih zemalja, a da se u isto vrijeme pojedini izvođači nalaze u BiH. Kad to imamo u vidu, onda moramo znati da nosioci takvih operacija žele da pokažu kako BiH nije sigurna, nije održiva i da je nemoguća zemlja - navodi Kico.

Stoga, upozorava, svi moramo imati povjerenje u institucije sistema. A ako toga nema, onda smo stalno u magli i stalno nam taj osjećaj sigurnosti neko još više podriva, dok je stvarnost nešto drugačija.

Naš sagovornik osvrnuo se na teroristički čin iz oktobra 2011., kada je Mevlid Jašarević iz kalašnjikova pucao na zgradu Ambasade SAD-a u sarajevskom naselju Marijin Dvor, za šta ga je Sud BiH osudio na 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Kico smatra da su sve policijske, obavještajne i sigurnosne agencije izvukle odgovarajuću pouku iz tog slučaja, imajući u vidu da im je, zbog preplitanja nadležnosti, tada trebalo više od 40 minuta da onesposobe Jašarevića, koji je predstavljao ogromnu prijetnju po sigurnost građana.

- Potrebno je dodatno definirati sve nadležnosti kako lokalnih policijskih struktura, tako i onih na kantonalnom, federalnom i državnom nivou. Ako se to u dogledno vrijeme uradi, onda možemo očekivati i da svi subjekti sistema sigurnosti blagovremeno i odlučno reaguju. Preciziranjem svih nadležnosti, neće više biti preklapanja i neće dolaziti do neodlučnog i sporog reagovanja subjekata sistema sigurnosti - zaključuje Kico u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo