19°C
Mostar 25°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

23.10.2019 / 20:45 BiH - Banja Luka

U NSRS sutra glasanje o razmatranim tačkama

U NSRS sutra glasanje o razmatranim tačkama
NSRS / Vijesti.ba
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena sutra raspravom o Nacrtu zakona o zaštiti mentalnog zdravlja.

Na dnevnom redu su nacrti zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, dječijoj zaštiti, kao i dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

Trećeg dana zasjedanja poslanici bi, između ostalog, trebalo da razmatraju i konsolidovani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta za prvo polugodište.

Planirano je i da se sutra glasa o apsolviranim tačkama zajedanja.

Tokom današnjeg rada razmotrene su izmjene i dopune zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla, investicionim fondovima te posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kao i o socijalnoj zaštiti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da je cilj izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti da licima sa invaliditetom koja se nalaze u najtežem socio-ekonomskom položaju bude obezbijeđeno pravo na ličnu invalidninu kao novčanu pomoć.

Današnja rasprava je, kao i mnogo puta do sada tokom zasjedanja entitetskog parlamenta, odstupala od tačaka dnevnog reda, uz međusobne optužbe parlamentaraca vladajućih stranaka i opozicije da je prekršen poslovnik, izrečene uvrede ili se u raspravi zadire u privatni život.

U entitetskom parlamentu je prvog dana rada okončana rasprava o Prijedlogu rebalansa budžeta RS za 2019. godinu - po hitnom postupku.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo