28°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

23.10.2019 / 11:43 Kultura - Prema motivima eseja Amina Maaloufa.

U HNK Mostar počele probe za predstavu 'U ime identiteta'

U HNK Mostar počele probe za predstavu 'U ime identiteta'

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru započeo je rad na novoj predstavi "U ime identiteta" prema motivima zbirke istoimenih eseja Amina Maaloufa.

Riječ je o koprodukcijskom projektu HNK Mostar, Narodnog pozorišta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Predstavu režira Tanja Miletić Oručević, koja je zajedno s Draganom Komadinom i autorica dramatizacije, a uloge su raspodijeljene Jeleni Kordić Kuret, Ivanu Skoki i Ivi Krešiću iz HNK Mostar, Ajli Hamzić, Ameli Kreso i Fatimi Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujućim glumcima Draženu Pavlovići i Nedimu Malkočeviću.

"Amin Maalouf, Libanonac u Francuskoj, arapski kršćanin, na najbolji način spaja Orient i Okcident. Stoga se čini posve opravdanom da baš u Mostaru u jednoj velikoj zajedničkoj koprodukciji pokušamo scenski artikulirati njegov esej o nasilju i potrebi za pripadanjem", izjavio je dramaturg Komadina.

Naglasio je kako u svojoj knjizi Maalouf uspijeva na jednostavan, humani način problematizirati iznimno kompleksnu i delikatnu temu - identitet te kako "ono što najviše intrigira iz Maaloufovog rukopisa jest ideja prema kojoj identitet nije slaganje neovisnih pripadnosti nego crtež na nategnutoj koži".

"S obzirom da je knjiga pisana još prije više od dvadeset godina kada utjecaj interneta na ljudski život nije bio ni izbliza snažan kao danas, fascinira i zastrašuje jedno njegovo predviđanje. Tako Maalouf tvrdi kako 'iz društva u kojem su mediji dominantni, a gledatelji indiferentni, preći ćemo u društvo u kojem je situacija upravo obrnuta.' Ova mostarska zajednička koprodukcija ponudit će jednu zanimljivu scensku potvrdu koliko je Maalouf, nažalost, bio u pravu", kazao je Komadina.

Pokrovitelj ovoga projekta je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), priopćili su iz HNK Mostar.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo