17°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

22.10.2019 / 21:25 Regija - Njemački ministar

Altmajer: Odluka o Tirani i Skoplju nije glas protiv Zapadnog Balkana

Altmajer: Odluka o Tirani i Skoplju nije glas protiv Zapadnog Balkana
Foto: Tanjug - Vijesti.ba

Odluka Evropske unije da ne otpočne pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije bila glas protiv Zapadnog Balkana, niti izraz nepovjerenja prema regionu ili Srbiji, izjavio je večeras u Beogradu njemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer.

"Da se odluka Evropskog savjeta donosila većinom glasova, onda bi to otišlo u pravcu proširenja i otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ali, odluka mora da bude jednoglasna i zato, nažalost, nije došlo do toga", rekao je Altmajer.

"Siguran sam da to nije bilo glas protiv Zapadanog Balkana ili izraz nepovjerenja prema Zapadnom Balkanu ili Srbiji", rekao je Altmajer, upitan da li je takva odluka EU loša politička poruka regionu.

On je izrazio uvjerenje da će sljedećih mjeseci biti moguće preokrenuti odluku, te da će doći do pozitivne odluke.

Altmajer je naveo da je prije pet ili šest godina bilo kontroverznih debata oko toga koliko Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU, ali, kaže, postoji pozitivan odnos prema tim pitanjima.

Bundestag je, podsjetio je, nedavno glasao za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Već sam govorio da Srbija u Njemačkoj uživa veliko poštovanje. Vidite da me prati jedna reprezentativna delegacija njemačkih privrednika i siguran sam da će neki od njih razmišljati o konkretnim investicijama", rekao je Altmajer.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo