20°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Ahić: Ako EU ne pojača ulogu, Balkanu prijeti destabilizacija opasnih razmjera

Ahić: Ako EU ne pojača ulogu, Balkanu prijeti destabilizacija opasnih razmjera
Jasmin Ahić / Vijesti.ba
EU mora, bez obzira na svoje unutarnje probleme, napokon ozbiljno preuzeti svoju ulogu u integraciji Zapadnog Balkana ili biti spremna za moguću destabilizaciju veoma opasnih razmjera.

Upozorio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić.

"Kada smo kao država Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine pozvani da predamo ANP, izjavio sam da je legitimno pravo promijeniti politički stav (što su uradili politički predstavnici entiteta RS). Ali ono što je nedopustivo jeste da se promjenom tog 'političkog' stava blokira dalji put u NATO savez i to nepoštivanjem Ustava, Zakona, te strategija ove zemlje. Blokada koja je nakon toga uslijedila, kako dalje saradnje sa NATO-om, tako i neformiranja vlasti u BiH, ide na račun političkim predstavnicima entiteta RS", smatra naš sagovornik.

Kako ističe, ono što je najproblematičnije, rješenje postoji i može ga donijeti visoki predstavnik korištenjem svojih bonskih ovlasti.

"Konstantno popuštanje, na bazi koncepta 'vi se morate dogovoriti', dovelo je do ovih veoma opasnih i ozbiljnih blokada kojima se direktno krši stabilnost i sigurnost izgrađenog sistema daytonske Bosne i Hercegovine. Na političko-društvenoj sceni je postalo normalno zagovarati secesionističke politike i rušiti državu Bosnu i Hercegovinu", navodi Ahić.  

Ukoliko bi se našoj zemlji dogodio sličan scenario kao u Makedoniji, kojoj čelnici EU nisu odobrili pristupne pregovore uprkos ispunjenju uslova, ovaj profesor je uvjeren da bi to bilo pogubno za put BiH u EU.

"To se ni u kojem slučaju ne smije desiti, jer bi još više dalo vjetra u leđa secesionističkim politikama na terenu. EU mora, bez obzira na svoje unutarnje probleme, napokon ozbiljno preuzeti svoju ulogu u integraciji Zapadnog Balkana ili biti spremna za moguću  destabilizaciju veoma opasnih razmjera", zaključio je Ahić u razgovoru za naš portal.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo