12°C
Mostar 21°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 13:28 Muzika i Film - Kultni rock bend

Zabranjeno pušenje u Zagrebu obilježilo 35 godina albuma ''Das ist Walter''

Zabranjeno pušenje u Zagrebu obilježilo 35 godina albuma ''Das ist Walter''
Foto: Vijesti.ba
Užarena atmosfera i publika svih generacija koja uglas pjeva hitove stare i više od 30 godina uobičajen su prizor na koncertima Zabranjenog pušenja, a tako je bilo i u subotu navečer u krcatoj maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova ...

... gdje je kultni rock bend obilježio 35 godina albuma prvijenca "'Das ist Walter".

Koncert je počeo oko 22 sata, nakon nastupa predgrupe Mašinko, s antologijskim hitom ''Pos'o, kuća, birtija''.

Nastavilo se sa ''Stanjem šoka'' i nizom drugih poznatih hitova da bi završio nakon tri sata svirke i nekoliko biseva, nešto prije jedan sat poslije ponoći.

Uz frontmena Seju Sexona, publiku su u neprekidno rasplesanom stanju držali Toni Lović na gitari, Branko Trajkov za bubnjevima, Robert Boldižar na violini, Dejan Orešković na bas gitari i senzacionalna Lana Škrgatić izmjenjujući na svojim vještim prstima saksofon, flautu i klavijature.

Posebna počast prideu u Sarajevu

Sejo je, u prepoznatljivom bosanskom stilu, u više navrata okupljene zabavljao šalama i vicevima, a osvrnuo se i na prvi gay pride u Sarajevu koji je održan u septembru ove godine. Ispričao je tako Sejo vic o ocu kojeg je sin pitao ''Tata, šta je to peder?''.

Publika je mogla čuti kako je to bilo kad je tata bio s komšijom Suljom u zatvoru i kako su se ''voljeli'' kako bi razbili svakodnevicu. Vic je poslužio kao poveznica za pjesmu u vezi sa homoseksualaccimaa ''Javi mi'', što je publika pozdravila pljeskom i ovacijama.

Gosti Žera i Mujo Snažni

Pušenju se u jednom trenutku na bini pridružio Dražen Žerić Žera iz Crvene jabuke koji je otpjevao hit ''Možeš imat' moje tijelo''. Posebno dirljivo bilo je i pojavljivanje Musafe Čengića zvanog Mujo Snažni koji je s bendom snimio prve dvije ploče, a u Domu sportova na gitari je zasvirao ''Zenica blues''.

Jedna je gošća ipak nedostajala, ali se javila videoporukom - Sassja s kojom je Zabranjeno pušenje snimilo jedan od novih hitova ''Kupi nas Ali''. Sassja je pozdravila raju s videozida i izvinila se zbog nedolaska, jer je nedavno rodila i morala je ostati uz bebicu.

Zabranjeno pušenje je tako uz posebne dodatke svojoj vjernoj publici pružilo još jedno višesatno uživanje u vječnim hitovima poput ''Lutke s naslovne strane'', ''Balade o Pišonji i Žugi'', ''Karabaje'', i ''Počasne salve'', ali i u nešto rjeđe izvođenim pjesmama poput ''Dana Republike''.

Zabranjeno pušenje nakon koncerata u Kanadi te splitskog i zagrebačkog koncerta nastavlja turneju kojom obilježava 35 godina od objavljivanja albuma "Das ist Walter" koncertima u Australiji koji će početkom novembra biti održani u Perthu, Sydneyu i Melbourneu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo