19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

20.10.2019 / 20:40 Regija - "Pismo jednako glava"

U Beogradu počeo 64. Međunarodni sajam knjiga

U Beogradu počeo 64. Međunarodni sajam knjiga
Foto: AA
Međunarodni sajam knjiga večeras je svečano otvoren u Beogradu, a do 27. oktobra na njemu će učestvovati oko 500 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Tradicionalno, na 64. Sajmu pod sloganom "Pismo jednako glava" javnosti će biiti predstavljen veliki broj novih naslova, a biće organizovane i brojne diskusije, tribine i promocije.

Počasni gost ove godine na najreprezentativnijoj književnoj manifestaciji u ovom dijelu Evrope je Egipat, koji će predstaviti svoju viševjekovnu kulturu i tradiciju.

Pisac iz te zemlje Haitam Al-Haj Ali kazao je da će Sajam knjiga biti i ostati skup za ljubitelje stvaralaštva, umjetnosti, mira i dobrote.

Prema njegovim riječima, knjiga neka ostane ono što nas spaja, od trenutka kada upoznajemo egipatskog pisara i kulturu Vinče, sve do trenutka kada Nagib Mahfuz sa obale Nila doziva Ivu Andrića na ćupriji Drine ili obali Save.

"Neka knjiga bude putokaz za početak saradnje, a književna razmjena neka bude oslonac za izgradnju trajnih mostova komunikacije između dva naroda i njihovih kultura", rekao je Haitam Al-Haj Ali.


Pisac je "prijateljima u Srbiji uputio tople pozdrave sa Nila, piramira i tla Egipta".

Književnik Milovan Vitezović, koji je svečano otvorio Sajam, naveo je da je knjiga vrijednija od svih spomenika i ukrašenih stubova.

Sajam će subotom, petkom i nedeljom raditi od 10 do 21 čas, a ostalim danima do 20 časova.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo