24°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

20.10.2019 / 20:00 BiH - Alija Kožljak za Vijesti.ba

Zapad insistira na ANP-u, Rusi upozoravaju Dodika

Zapad insistira na ANP-u, Rusi upozoravaju Dodika
Foto: Vijesti.ba
Nekadašnji vojni predstavnik BiH u NATO-u Alija Kožljak mišljenja je da Rusija šalje direktne poruke o zainteresovansti za područje Zapadnog Balkana, s fokusom na protivljenje integracija regionalnih zemalja u Sjevernoatlantski savez.

To potkrepljuju poruke ruskog premijera Dmitrija Medvedeva uoči dolaska u Srbiju povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. Medvedev je, podsjetimo, ocijenio da su opasni svi pokušaji da se u "NATO uvuku zemlje u kojima postoje unutrašnje protivrečnosti", a kao primjer naveo je izmešu ostalih i BiH.

Kazao je, između ostalog, da su pokušaji NATO-a da u svoj sastav uključi zemlje koje imaju unutrašnji konflikt, protivrječni samom ugovoru o stvaranju ovog vojnog saveza, ali i da je iz toga mogu proisteći veoma ozbiljne posljedice. Medvedev ne poriče da Rusija ima svoje interese i da će uvijek odgovoriti, i u političkom i u vojnom smislu, nastojanjima da se baze NATO-a grade u njenoj neposrednoj okolini.

Kožljak ističe da je riječ o kontinuitetu ruske politike o Zapadnom Balkanu, podsjećajući na primjere Crne Gore i Makedonije.

"Prilikom finalnih koraka ka integrisanju ove dvije države u NATO, iz Rusije su dolazile direktne poruke da je zainteresovana za ovo područje", navodi Kožljak u razgovoru za Vijesti.ba.

Kako kaže, premijer Medvedev sada otvoreno govori o BiH, a slične poruke ruskog protivljenja integracije BiH u NATO upućivao je i ambasador Rusije u našoj zemlji, plasiravši ih čak i kroz zaključke PIC-a.

"Posebno se ističe da je BiH zemlja sa unutrašnjim sukobima, aludirajući na to da u ovoj zemlji još postoje dvije otvoreno konfliktne strane. Time se utiče na zvaničnike RS i Srbije da ostanu čvrsto pri stavu da je Rusija iza njih, te da će ih podržavati zbog svojih interesa, ali i zbog tradicionalnih veza. S druge strane, Zapad se poprilično tromo budio po pitanju ruskog interesa u BiH, iako su zapadni zvaničnici u bezbroj navrata sa više instanci bili upozoravani da će Rusija preduzeti sve kako bi preko svojih igrača, kao što su Milorad Dodik, pa i Aleksandar Vučić, spriječila integrisanje BiH u NATO", smatra naš sagovornik.


Alija Kožljak / Vijesti.ba

Bivši vojni predstavnik BiH u NATO-u zapaža i drugi aspekt, odnosno činjenicu da je Rusija upoznata sa jedinstvenim stavom zapadnih zemalja da BiH treba što prije predati Godišnji nacionalni plan (ANP) u Brisel.

"Rusija je svjesna pritajenog zajedničkog djelovanja Zapada da se nešto uradi po pitanju dostavljanja ANP-a u Brisel. U tihoj ofanzivi Zapada raznim kanalima se prvenstveno ubjeđuje Dodik, ali i neki bitni igrači u BiH, da se što prije treba naći kompromisno rješenje i ANP poslati u Brisel. Rusija je svjesna da je kompromisno rješenje blizu, a to potvrđuje Dodikova izjava da se jasno naglasi da to neće prejudicirati članstvo u NATO-u. Međutim, Rusi ga upozoravaju da ne ide čak ni taj korak", pojašnjava Kožljak.

Kako navodi, NATO i EU integracije su dva paralelna procesa, a mnoštvo je sličnih uslova koje ove dvije organizacije postavljaju pred zemlje koje žele biti članice.

"Praksa na Balkanu pokazuje da je nepisano pravilo da se prvo mora postati članicom NATO-a, a potom članicom EU. To je prvenstveno zbog toga što EU nema mehanizme kao NATO da garantuje sigurno okruženje. EU hoće da se osigura, a kada se napravi korak ka NATO zajedničkom sigurnosnom kišobranu, EU će ispostavljati svoje dodatne ulove zemljama kandidatima za članstvo", naglašava naš sagovornik.

To se, dodaje, upravo dešava u slučaju Makedonije. Odlukom čelnika EU da ne odobre pristupne pregovore ovoj državi nije iznenađen.

"Makedonija je postigla ključni dogovor sa Grčkom oko promjene imena i riješila su dugogodišnji bilateralni spor. Međutim, Makedonija nije ispunila brojne druge preduslove koji su u suštini standardi EU. Članice EU koje su skeptici po pitanju članstva balkanskih zemalja, kako u EU, tako i u NATO-u, itekako insistiraju na potpunoj spremnosti zemalja Balkana", zaključuje Kožljak u razgovoru za naš portal.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo