18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

19.10.2019 / 20:00 BiH - Koordinator Platforme za progres

Edin Batlak: Srednji put je formula za BiH

Edin Batlak: Srednji put je formula za BiH
Foto: Vijesti.ba

Platforma za progres je na prošlim izborima u većini bh. gradova imala pristojan rezultat. Koliko je realno očekivati da to uspijete u Mostaru u bliskoj budućnosti?

- Nikada nije lahko osnivati stranku, no mi u Platformi na općenito teško stanje u državi gledamo kao na šansu za naše političko djelovanje. Donosimo potpuno drugačiju energiju. Četiri principa na kojim djelujemo su: raditi za državu, a ne za sebe, svugdje u društvu i stranci birati sposobne, a ne podobne, biti pošten i spreman boriti se za pravdu, te učešće mladih koji neće biti privjesak, već istinski akter promjena.

Bez alternative

Naspram uključenja mladih u društvene procese mi stariji imamo historijsku obavezu. Ne bez razloga, naši članovi se zovu iskre kojima je cilj upaliti plamen neophodnih društvenih promjena. Svaka iskra mora biti primjer drugome i isto se ponašati i odnositi prema ljudima i dobrima u kući, na ulici i općenito u društvu. Na osnivačko-izbornoj skupštini prosjek starosti 20 kandidata je bio 35,5 godina i svih 200 aktera ostali su zadivljeni personalnim kvalitetama svakog kandidata. To su snaga i vjera u ljepšu budućnost. Na prošlim izborima predsjednik Mirsad Hadžikadić dobio je zvaničnih 58.555 glasova i to je kod njega stvorilo obavezu da ispuni očekivanja birača kroz osnivanje nove organizacije. Na druge stranke gledamo kao na političke rivale, nikako kao neprijatelje, što je danas zastupljeno kod nekih političkih organizacija. Želimo sarađivati i jedni druge činiti boljim zarad većeg državnog interesa. Platforma za progres je stranka širokog centra i ubijeđeni smo da je srednji put jedina dobitna formula. Mnogi sa desna i lijeva su ideološki ostrašćeni, čemu podređuju državne interese. Naša ideologija je prvenstveno država o kojoj ne razmišljamo kratkoročno, već na duže staze. Jasno znamo kako vidimo BiH 2030. Preporučujem čitaocima da potraže naš dokument “Problemi i rješenja + BiH 2030.”. Nemamo sumnju u uspjeh Platforme u Mostaru. Kada nas pitaju da li smo mi alternativa, potpuno svjesni odgovornosti izrečenog i naše politike, kažemo: “Nismo alternativa i nemamo alternativu”, kako u državi tako i Mostaru.

Na čemu će se bazirati vaša politika u Mostaru? Probleme je teško i nabrojati...

- Mi ćemo proaktivno djelovati prema domaćim i međunarodnim akterima u BiH, jer nas ozbiljnost situacije tjera na takav pristup. Svjesni smo da je Mostar paradigma budućeg uređenja BiH. Uređenje Mostara će biti model za uređenje BiH. Još prije Skupštine organizirali smo političke radionice o temi uređenja Mostara i ostao sam pozitivno zatečen kvantumom zrelosti naših članova. Ubrzo ćete se uvjeriti da ovo nisu prazne riječi. Ne mogu govoriti o modelu uređenja jer pripremamo ozbiljan dokument, koji će biti ponuđen građanstvu. Naš pristup će biti demokratski, civilizacijski i kozmopolitski, jer to treba Mostar. To je stoljećima i svjedočio. Mostar je centar naše regije Neretva koja se podudara sa geografskom Hercegovinom, što znači da prelazimo granice oba entiteta i tako pozicionirani imamo veću odgovornost. Ovih dana nam govore da su imali usaglašena dva modela za Mostar, pa se pitam šta ih je spriječilo da ih implementiraju. Poručuju da uređenje više nije političko, već civilizacijsko pitanje. Dobro jutro, Columbo! Ono je uvijek bilo civilizacijsko pitanje i zbog toga je kao takvo posebno tretirano i u Dejtonskom sporazumu. Izbori se moraju održati 2020. Dobronamjerne snage se moraju upeti iz petnih žila da uspijemo.

Kako, kao čovjek koji je vodio značajne projekte za grad, danas gledate na izgradnju kolektora, koju prate kontroverze i neslaganja?

- Znam kako treba voditi veliki projekt i to je veliki profesionalni izazov. Rusmir Ćišić i moja malenkost smo 1998. na investicionoj konferenciji zainteresirali Svjetsku banku i druge, što je za posljedicu imalo otvaranje ove priče 2000. godine. Ovo je vrijednosno najveći infrastrukturni projekt u historiji Mostara i tako se moralo odnositi prema njemu. Na prvom mjestu transparentnost i stručnost. Na oba polja škripi. Zar Gradska uprava nije trebala uraditi web projektnu stranicu i građane izvještavati o najbitnijim elementima? Mi smo porezni obveznici koji pune budžet i moramo biti informirani i pitani. Građanin mora biti u centru, a ne stranka. Nema rahatluka u državi dok se ta paradigma ne promijeni.

Problem odlagališta smeća je aktuelno pitanje. Na njemu se vidi sav nemar prema gradu. Mostar je 1996. dobio najmoderniju deponiju i svih posljednjih 16-17 godina nikom nije palo na pamet da pokrene aktivnosti na izgradnji nove, jer svaka ima ograničen kapacitet. Uz sve se optužuju građani što su izgradili kuće u okolini. Pitanje je ko je dozvolio da se grade i ko nije za dobro građana spriječio gradnju u lošem okruženju. Uvijek dolazite na istu adresu.

​Čemu kantoni?

​Bitni su glasovi, a kvalitet života glasača je deseta briga. Kandidiram polako dolazeći problem novog gradskog groblja, jer sadašnje polako ide ispunjenju kapaciteta.

Kako komentarišete činjenicu da Srbi u HNK-u nisu konstitutivni bez obzira na odluku Ustavnog suda?

- Sramota. Nažalost, na ovo blagonaklono gledaju oni koji će reći da su zaštitnici srpskih nacionalnih interesa. To je zalog u međustranačkim trgovinama. I vrapcima na granama je sve jasno. Kada bismo imali konsekventno sudstvo koje bi kažnjavalo političke silnike koji ignorišu presude, došli bismo do svježeg zraka i prodisali punim plućima.

Kada će HNK dobiti novu vlast?

- Petnaest dana poslije formiranja federalne vlasti. No, iste političke stranke drže vlast na oba nivoa i što da im se žuri kada im je ovako dobro. Iskren da budem, stalno se zdrav razum pita komu ili čemu trebaju kantoni. Ne vidim nikakvu korist od njih. Rješenje je kantonalne ingerencije podijeliti između višeg i lokalnog nivoa sa naglaskom na ojačavanje lokalne samouprave, koja mora imati dobru strukturu, počev od mjesnih zajednica koje su pretvorene u kancelarije kurirske nadležnosti prema Gradskoj upravi.


(Vijesti.ba / Oslobođenje)

Izdvajamo