13°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

19.10.2019 / 17:53 Svijet - Nakon odgođenog glasanja o Brexitu

EK: "Na britanskoj je vladi da nas što prije obavijesti o predstojećim koracima"

EK: "Na britanskoj je vladi da nas što prije obavijesti o predstojećim koracima"

Evropska komisija u subotu je "primila na znanje" rezultate glasanja britanskih zastupnika kojim se privremeno odgađa izjašnjavanje parlamenta o sporazumu o Brexitu te je od vlade premijera Borisa Johnsona zatražila informacije o sljedećim potezima.

"Na britanskoj je vladi da nas što prije obavijesti o predstojećim koracima", tvitala je Mina Andreeva, glasnogovornica Evropske komisije, nedugo nakon događaja u britanskom parlamentu.

Britanski parlament izglasao je u subotu s 322 glasa za i 306 protiv amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o Brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s Evropskom unijom.


Predloženi amandman osiguranje je da Boris Johnson neće moći provesti Brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.

Johnson je u raspravi koja je prethodila glasanju rekao da bi "otimanje prilike" da se danas glasa o sporazumu bila "ogromna šteta" i pozvao je Letwina da povuče amandman.

Britanski premijer je poručio zastupnicima da neće biti odgode brexita te da postoji jedino izbor između njegova sporazuma i brexita bez sporazuma.

Johnson je također kazao da neće produžiti tranzicijsko razdoblje poslije prosinca 2020.

Za vrijeme tranzicijskog razdoblja, Velika Britanija neće biti članica EU-a, ali će i dalje evropska regulativa biti na snazi u Velikoj Britaniji.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo