12°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

19.10.2019 / 16:02 Kultura - U Gradskom pozorištu “Jazavac”

U Banja Luci večeras počinje festival glumca "Zaplet"

U Banja Luci večeras počinje festival glumca "Zaplet"
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Četiri predstave pozorišta iz Mostara, Beograda, Zagreba i Svilajnca takmičit će se na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet”, koji će biti održan od 19. od 24.oktobra u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjoj Luci.

Radi se o predstavama “Pad” Centra za kulturu Svilajnac, “Gnijezdo” Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, te “Eling” zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh i “Ovaj će biti drugačiji” beogradskog Ateljea 212.

Festival će biti otvoren večeras premijernim izvođenjem predstave “Istina”, koja je rađena po tekstu Floriana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića i bavi se temama istine i laži u svakodnevnim odnosima i posljedicama koje proizilaze iz njih.

Organizatori su najavili i program „Razgovor sa glumcima“ i to Branislavom Trifunovićem, Filipom Šovagovićem, Nikolom Rakočevićem i Ninom Janković.

Podnaslov Festivala je  “U glavu” koji je izvučen iz tema koje obrađuju ovogodišnje predstave, socijalna nepravda i odsustvo empatije, razaranje porodice, neprihvatanje drugih i drugačijih, te odnos prema budućim naraštajima, naročito prema ženama.

Zadnjeg dana pozorišne manifestacije predviđen je koncert kantautora Nenada Marića, poznatijeg kao Kralj Čačka.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo