19°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

19.10.2019 / 12:27 BiH - Čuvajte zdravlje

Šeranić: Oko 450 žena godišnje oboli od karcinoma dojke

Šeranić: Oko 450 žena godišnje oboli od karcinoma dojke
Foto: FENA
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a planira da pokrene republički "skrining" program, koji bi omogućio da se preventivno djeluje na karcinome koji najviše ugrožavaju stanovništvo u tom bh. entitetu, najavio je danas resorni ministar Alen Šeranić.

Kod žena, kaže, najučestaliji je karcinom dojke.

- Po posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo, godišnje u RS oko 450 žena oboli od karcinoma dojke, zbog čega je neophodno da usmjerimo svoje aktivnosti na prevenciji – rekao je Šeranić.

Kod muškarca je, kaže, najučestaliji karcinom debelog crijeva.

Šeranić je danas podržao aktivnosti Saveza udruženja žena oboljelih od raka dojke "Iskra", ističući da to što rade članice “Iskre” tiče se svih, bilo da se radi suprugama, majkama, sestrama te djeci.

- To je pravi primjer kako možemo podići svijest stanovništva kada su u pitanju određena oboljenja, jer imamo građansku inicijativu, koja je podržana i na lokalnom i republičkom nivou – ukazao je Šeranić.

Podsjetio je na aktivnosti Fonda zdravstva koji je osigurao proteze i sve što je neophodno ženama oboljelim od raka.

I entitetska predsjednica Željka Cvijanović je podržala akciju "Iskre" i aktivnosti institucija na poboljšanju stanja u zdravstvu RS.

- Važno je da sve žene, s obzirom da su one najčešće izložene tim oboljenjima, obrate pažnju na svoje zdravlje i redovne preglede – rekla je Cvijanović.

Predsjednica "Iskre" Suzana Kekić istaknula je da je rano otkriven karcinom 90 posto izlječiv.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo