18°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

19.10.2019 / 08:20 Svijet - Sukobi cijelu noć

Rat na ulicama Barcelone: Povrijeđeno oko 50 osoba

Rat na ulicama Barcelone: Povrijeđeno oko 50 osoba
Foto: Vijesti.ba
Ulice Barcelone pretvorile su se sinoć u bojno polje gdje su više od šest sati trajali sukobi zagovornika nezavisnosti Katalonije s policijom u kojima je ozlijeđeno najmanje 50 osoba.

Petog dana prosvjeda, nakon presuda katalonskim liderima, u drugom gradu po veličini u Španjolskoj izbili su nezapamćeni neredi.

U središtu grada zapaljene su vatre i postavljene barikade iza kojih prosvjednici zamaskiranih lica zasipaju policiju kamenjem, ciglama i drugim predmetima. Policija uzvraća ispaljujući gumene metke i suzavac te koristi palice. Prema posljednjih podacima u sukobima je oko 50 ozlijeđenih, prenosi Hina.

Katalonska policija pozvala je stanovnike da ne izlaze u područja sukoba. Izvijestila je kako se oko 4.500 prosvjednika, od kojih je 500 „jako opasnih“, nalazi iza barikada.

„Nesumnjivo ovo je najteža noć do sada“, izjavio je Pablo Perez, glasnogovornik JUPOL-a, policijskog sindikata koji tvrdi da policija ne raspolaže adekvatnom opremom za suzbijanje nereda.

Noć obasjavaju vatre i policijske sirene, a čuje se ispaljivanje policijskih gumenih metaka i petarde.

U Barceloni se u petak okupilo 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u prosvjedu protiv osuđujućih presuda svojim liderima, podatak je gradske policije. Prosvjednici traže odcjepljenje od Španjolske.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo