8°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

18.10.2019 / 21:35 Svijet - Peti dan protesta

Hiljade na velikom protestu u Barceloni, sukobi studenata s policijom

Hiljade na velikom protestu u Barceloni, sukobi studenata s policijom
Foto: Agencije / Vijesti.ba
U Barceloni se okupilo oko 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije na protestu protiv osuđujućih presuda svojim čelnicima i tražeći autonomiju od Španije, podatak je gradske policije. U blizini zgrade španske nacionalne policije demonstranti ...

... pale kontejnere, bačen je suzavac, a ima i privedenih.

Glavno okupljanje gdje se nalazi najveći broj demonstranata prolazi mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simbolizuju nezavisnost i s transparentima "sloboda političkim zatvorenicima".

U drugom dijelu grada hiljade studenata i učenika, koji su u srijedu stupili u trodnevni štrajk, pokušavaju da dođu do zgrade španske nacionalne policije koju čuva interventna policija. Tamo je došlo do okršaja u kojem su privedene tri osobe, od kojih dvoje maloljetnika, a jedan je policajac povrijeđen, prenosi Hina.

Studenti maskiranih lica približavaju se bacajući kamenje i flaše pa se povlače nakon intervencije policije. Oni viču "Antifašistička Barcelona" i "Ulice će uvijek biti naše". Bacili su dimnu bombu i više petardi, i zapalili kontejnere za smeće postavljajući barikade.

Kako prenose katalonski mediji, bačen je i suzavac.(Vijesti.ba)

Izdvajamo