15°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

18.10.2019 / 21:06 Regija - Mediji

Pendarovski sazvao na liderski sastanak u nedjelju

Pendarovski sazvao na liderski sastanak u nedjelju
Stevo Pendarovski / Vijesti.ba
Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zakazao je za nedjelju sastanak lidera najvećih političkih stranaka u toj zemlji nakon neusvajanja odluke evropskih lidera o dodjeli datuma za pregovore s tom zemljom, prenijela je MIA.

Kako je saopšteno iz kabineta makedonskog predsjednika, pozvani su premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, predsjednik vladajuće albanske stranke DUI Ali Ahmeti i predsjednici opozicionih albanskih stranaka Alijansa za Albance, Alternativa i Pokreta Besa, Zijadin Sela, Afrim Gaši i Bilal Kasami.

Prethodno je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, nakon nedobijanja datuma za pregovore sa EU, pozvao na sastanak državnog vrha i poručio da će prisustvovati na sastanku koji je najavio predsjednik Stevo Pendarovski.

"Vrijeme je za mudre, logične i čvrste odluke. Pozivam na susret državnog vrha na kome će se razgovarati o svemu ovome, a prije svega zbog budućnosti Makedonije", izjavio je Mickoski.

Lider opozicione albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji Alijansa za Albance Zijadin Sela pozvao je premijera Zaeva da dadne ostavku i raspiše prijevremene izbore, prenosi Tanjug.

On smatra da premijer i vlada treba da preuzmu odgovornost zbog neuspjeha zemlje da dobije datum za početak pregovora sa EU.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo