18°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

18.10.2019 / 20:00 Politika - SNSD na udaru

Žestok obračun SDS-a, PDP-a i DNS-a sa Miloradom Dodikom

Žestok obračun SDS-a, PDP-a i DNS-a sa Miloradom Dodikom
Foto: Vijesti.ba
Prvi čovjek SNSD-a i  član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je jučer niz optužbi na račun opozicionih stranaka u RS, ali i koalicionih partnera. Danas su stigli žestoki odgovori iz SDS-a, PDP-a i DNS-a.

Šarović: Patološki problem

-Milorad Dodik u svom haosu i nervozi potpuno nepotrebno podiže tenzije i stvara lošu atmosferu. Problem je njegova patološka želja da kontroliše sve u društvu, te činjenica da ne trpi drugačije mišljenje i drugačije politike.

Ocijenio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik SDS-a Mirko Šarović."Ima on običaj da izriče takve stvari... Mislim da je u svom istupu 30-ak puta pomenuo Branislava Borenovića i mene, čak i na nepristojan način. Dodik u svom haosu i nervozi potpuno nepotrebno podiže tenzije i stvara lošu atmosferu. Problem je njegova patološka želja da kontroliše sve u društvu, te činjenica da ne trpi drugačije mišljenje i drugačije politike. No, to je njegov problem. Mi nismo ista stranka. Razmišljamo drugačije i smatramo da društvo treba mijenjati. On nije osoba koja može bilo šta dati ovom društvu i RS, izuzev problema izolacije u koji RS nepovratno tone", upozorava Šarović.  

Naš sagovornik podsjeća da SNSD više od godinu dana sa svojim partnerima pregovara o formiranju vlasti na nivou BiH.

"Dodik je svoje partnere izabrao sam i niko mu ne smeta u pregovorima. Niko mu ne spori ni da ima najbolji izborni rezultat. No, on se obraća i drugim političkim opcijama, prevashodno SDS-u i PDP-u, te u nama nalazi neke krivce, vjerovatno misleći da opozicija treba da ćuti i ne iznosi svoje stavove. Ne vidim razlog zašto je u paranoji kada je u pitanju opozicija. Što smo glasniji, time više ostvarujemo svoju političku ulogu kao opoziciona stranka", ističe Šarović, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te novoizabrani poslanik SDS-a u Parlamentu BiH.

Šarović otvoreno postavlja pitanje zašto predsjednik SNSD-a spočitava saradnju SDS-a sa SDA-om.

"SNSD je u savezu sa SDA 13 godina. Grlili su se, ljubili, najavljivali kule i gradove. Dodik opet pregovara sa SDA i ne može da postigne dogovor. Gospodine, imaš priliku i iskoristi je! Nisu ti krivi ni Mirko Šarović, ni Branislav Borenović, ni SDS, ni PDP, niti bilo ko drugi", kategoričan je prvi čovjek SDS-a.

Prema njegovim riječima, opozicione stranke u RS svjesne su da su njihove šanse za ulazak u novi saziv Savjeta ministara BiH vrlo male i skromne. No...

"Jednostavno moramo da dignemo svoj glas i jasno kažemo svoj stav o aktuelnoj situaciji, posebno o blokadi rada Parlamenta BiH. Rekli smo da ovako više ne može ili ne treba da bude, te da neke stvari treba mijenjati", napominje naš sagovornik.

Na optužbe srpskog člana Predsjedništva BiH da SDS i PDP pružaju podršku lideru SDA Bakiru Izetbegoviću u održavanju političkog statusa quo, Šarović odgovara: "Nikada nijednu riječ nismo kazali u prilog takvoj tvrdnji".

"Uvijek smo govorili 'Izvolite, formirajte vlast. Nemojte nas ništa pitati i uzimati u usta. Imate partnere, pregovarajte sa njima, ali nemojte nas nazivati krivcima za svoj neuspjeh'", dodaje predsjednik SDS-a.

Borenović: Mržnja i laži

"Jučerašnji Dodikov nastup prepun mržnje i laži pokazuje njegovu svu isprepadanost i nemoć pri samoj najavi da bi mu se mogle izmaći proklete fotelje i pozicije u Sarajevu. Opet je pokazao da njega samo interesuje da svojim šapama prigrabi moć i kontrolu nad budžetima, pravosuđem, službama i ljudskim sudbinama i zato je svu nervozu pokazao izmisljenim napadima na opozicione lidere“, rekao je  predsjednik PDP-a Branislav Borenović  za Vijesti.ba.Borenović je rekao da je priča o legitimnosti vrhunac licemjerja, i to od čovjeka koji je 1998.godine sa svega dva od 83 poslanika formirao Vladu Republike Srpske uz pomoć, naravno, tenkova SFOR-a.

„Je li to isti Dodik i isti SNSD kojeg su sada poslanici SDA izabrali u Dom naroda BiH i koji su izabrali njima “mrske” Izetbegovića i Zvizdića da vode parlamentarne domove“, upitao je Borenović i dodao:

„Njegova pogubna i šizofrena politika u posljednjoj deceniji je otjerala 300 000 građana Srpske u inostranstvo, skoro i da nema novih radnih mjesta, zaduzenje je dostiglo istorijski maksimum, nerijesena ubistva, korupcija, sveprisutan javni kriminal i nepotizam postaju svakodnevnica, demografski zemlja se prazni, ove godine dvostruko vise je umrlih nego rodjenih, ljudi, rođaci, komšije, prijatelji vise ne smiju ni kafu javno popiti sa politickim neistomosljenicima da ne bi bili “odstranjeni”. To su rezultati njegove politike i zato se krije iza lažnih napada na opoziciju bez ijednog argumenta“.

Borenović je rekao da je jasno da Dodik sve to radi zbog konačnog dogovora SNSD-a,SDA i HDZ BiH da se u Brisel pošalje prvi dokument za aktivaciju MAP-a:

„Umjesto što se Dodik vječito krije iza napada na druge, posebno opozicione lidere, neka bude muško, izađe pred narod i konačno saopšti da li je prihvatio aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO i da se prvi programski dokument šalje u štab Sjevernoatlanske alijanse. I kada je davne 1998. godine sa dva poslanika formirao Vlade Republike Srpske i sada kad sa par kupljenih poslanika formira Savjet ministara, on je bio i ostao politička minijatura i kukavica koja samo bezočno laže, napada i vrijeđa. Krajnje je vrijeme da jednom izađe pred narod sa istinom ako uopšte zna šta ta riječ znači“, istakao je Borenović.

DNS oštro

Iz Demokratskog narodnog saveza su reagovali saopštenjem na natpise u vezi izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u kome je poručio da će DNS biti odstranjen iz vlasti ako podrži Šarovića.- Iznenađeni smo oštrinom ničim izazvane reakcije i stavova koji su izneseni, i u kojima se komentariše odnos SNSD-a i DNS-a. Naročito nas je pogodila riječ „odstranjivanje“ kao da se radi o nekom malignom tkivu koje treba odstraniti, da bi preostali dio zdravo funkcionisao. DNS to nije, i nikada neće ni biti. Bez obzira na razne špekulacije koje su prisutne, ovakvi stavovi nikome ne idu u korist.

Najmanje što smo mogli očekivati jeste da ne komentarišemo određena pitanja i ne donosimo nikakve sudove prije razgovora koji su trebali uslijediti na nivou najviših organa ove dvije Stranke. Ovako nam se čini da je konačan stav sa kojim SNSD ide na razgovore potpuno jasan i nedvosmislen.

DNS je svih ovih godina slijedio svoju politiku i dao nemjerljiv doprinos zajedničkoj politici, koja je jačala Republiku Srpsku, cijeneći da značaj mnogih pitanja kako na nivou Republike Srpske, tako i Bosne i Hercegovine, prevazilazi značaj pojedinca i pojedinačnih Stranaka. Uvjereni smo da to gospodin Dodik najbolje zna.

Najave da će ponovo doći do raskola u DNS-u govore više o drugim nego o DNS-u. Još jednom da ponovimo, DNS nije doživio raskol. Iz DNS-a su otišli ljudi koji su prihvatili tuđu politiku, a ne politiku DNS-a. Nažalost, kao i prije godinu dana, najavljuju se novi raskoli, po istoj matrici i šablonu. Vrijeme i izbori su pravi odgovor na ove najave, a ipak naglašavamo, DNS se pita.I zato nas ne čude špekulacije u kojim se spominje poslanik DNS u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Nešić „čovjek koji može racionalno procijeniti, pa neka odluči sam“. Samo da podsjetimo da je gospodin Nešić potpredsjednik DNS-a i član najviših organa DNS-a i kao takav učestvuje u kreiranju zajedničke politike i nastupa DNS-a na svim nivoima. Nije valjda da je neko pomislio da je moguća stara praksa i vraćanje „papaka“ na političku scenu.

I na kraju, da još jednom naglasimo, da će se DNS voditi politikom i odlukama svojih organa u interesu građana i Republike Srpske.

Niko ne treba da odstranjuje DNS, jer nije ovo vrijeme u kojem su nam potrebne dodatne podijele i odstranjivanja, nego sabornost oko najvažnijih odluka za opstanak i razvoj Republike Srpske, kaže se u saopštenju DNS-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo