17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

17.10.2019 / 14:08 Svijet - Iskorak ka napretku

Visoki zvaničnici EU o Brexitu

Visoki zvaničnici EU o Brexitu
Foto: FENA - Vijesti.ba

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je o novom sporazumu o Brexitu dogovorenom u četvrtak da je "sporazum uvijek bolja opcija nego da ga nema."

Predsjednik Evropskog parlamenta u četvrtak je rekao da je Parlament spreman procijeniti i eventualno ratificirati novi tekst o izlasku Britanije iz Evropske unije.

- Dogovor o Brexit je pozitivan razvoj događaja. Sada moramo detaljno razmotriti tekst. Evropski parlament spreman je da odigra svoju ulogu - rekao je David Sassoli na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je zadovoljan sporazumom.

- Dogovor sada treba tehnički objasniti, politički predstaviti. To će biti urađeno u narednim satima. Što se mene tiče, zadovoljan sam što smo ga uspjeli pronaći i uvjeren sam da ga britanski i evropski parlament može ratificirati - kazao je lider Francuske.

Belgijski premijer Charles Michel kazao je da je ovo iskorak prema napretku, ali da treba biti na oprezu.

- To je moj karakter, moj temperament, jer iz iskustva znam da je đavo često u detaljima. Sada je neophodno da britanski parlament da svoje odobrenje - kazao je Michel.

Holandski premijer Mark Rutte kazao je da je "veoma ohrabrujuća vijest da postoji sporazum, sada moramo da proučimo detalje. Ali samo po sebi je vrlo ohrabrujuće."

Finski premijer Antti Rinne također je izrazio zadovoljstvo.

- Sada je na britanskom parlamentu da usvoji sporazum. Nadam se da će proći i ovaj put. Nadam se da smo sada na kraju ovog procesa. Ali još uvijek postoje mnoge sumnje - izjavio je Rinne.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo