18┬░C
Mostar 23┬░C
Tuzla 19┬░C
Banja Luka 20┬░C
Biha─ç 20┬░C
Powered by Dark Sky

17.10.2019 / 12:33 BiH - Sarajevo

Predstavljen projekt o stanju prirode i upravljanju prirodnim resursima u BiH

Predstavljen projekt o stanju prirode i upravljanju prirodnim resursima u BiH
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Projekt „Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini” (PSP BiH), koji je predstavljen danas, okupio je nau─Źnike, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, nevladinog sektora i me─Ĺunarodnih organizacija u BiH.

Dokument je prezentirala predstavnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma i koordinatorica projekta prof. dr. Senka Barudanovi─ç, koja je kazala da se projektom ┼żeli potaknuti dijalog nau─Źne zajednice u BiH i donosilaca odluka o korištenju prirodnih resursa i o─Źuvanju prirode, a za informisan dijalog i donošenje odr┼żivih odluka, neophodna je analiza stanja prirode.

Stoga, naglasila je, svrha projekta je uspostava instrumenta za donošenje informisanih odluka o korištenju biodiverziteta i prirodnih resursa.

- Cilj projekta je da se pripremi procjena ekosistema i ekosistemskih servisa u BiH, uklju─Źuju─çi razvoj pomo─çnih alata za kreatore politika, uspostaviti uslove za efikasno korištenje Procjene, te razviti i napraviti dostupnima alate i metodologije podrške politikama – kazala je Barudanovi─ç.

Istakla je da uspješna realizacija projekta zahtijeva anga┼żman, te kvalitetno i kontinuirano u─Źeš─çe ve─çeg broja nau─Źnika razli─Źitih profila, te donosilaca odluka u razli─Źitim sektorima.

Pomo─çnik federalne ministrice okoliša i razvoja Mehmed Cero smatra da je projekt PSP BiH od esencijalne va┼żnosti za BiH, jer ─çe pomo─çi dr┼żavnim institucijama da donesu prave odluke u narednih 10 godina, ali i da bi se na odr┼żiv na─Źin koristili prirodni resursi.

- Svjesni smo bogatstva - biološkog, geomorfološkog, klimatskog, kulturološkog, ali nismo se dobro organizirali da to koristimo na odr┼żiv na─Źin – kazao je on.

Dodao je da se radi u zašti─çenim podru─Źjima, ali da treba raditi i ono što je mimo zašti─çenih podru─Źja i „treba osigurati da imamo zašti─çen ruralni razvoj, jer i zašti─çenih podru─Źja nema na pravi na─Źin ako nema ljudi na tim podru─Źjima i ako nema strategije ruralnog razvoja“.

Skup ─çe doprinijeti procjeni stanja prirodnih resursa i koristi za ljude, a profesor sa Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga je govore─çi o bogatstvu i zna─Źaju biodiverziteta kojim BiH raspola┼że, naveo da samo biljnih vrsta ima više od 5.000, ali i da treba raditi više.

- Mislim da bogatstvo kojim raspola┼żemo ne koristimo na najbolji na─Źin i da pripadamo porodici, u svijetu, koja blago uništava prirodne resurse. Rješenja ima -  kazao je on.

Upravo i jeste cilj današnje radionice, zaklju─Źio je, da se razmotri šta zakonodavci tra┼że od informacija i na koji na─Źin im dostaviti tu informaciju na osnovu koje ─çe oni djelovati.

Predstavljeni dokument implementira Centar za ekologiju i prirodne resurse „Akademik Sulejman Red┼żi─ç“, Prirodno-matemati─Źkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo