21°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

16.10.2019 / 15:44 BiH - Sastanci NVO sektora

Čović u Vojvodini o zaštiti Hrvata u BiH, Hrvatskoj i Srbiji

Čović u Vojvodini o zaštiti Hrvata u BiH, Hrvatskoj i Srbiji
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović posjetio je danas u Subotici izaslanstva Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Čović  se sastao i sa konzulom Republike Hrvatske u Republici Srbiji.

Na sastanku s Hrvatskim nacionalnim vijećem u izaslanstvu su bili predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin, članovi Izvršnog odbora zaduženi za obrazovanje i kulturu Margareta Uršal i Darko Sarić Lukendić, te međunarodni tajnik Darko Baštovanović.

U izaslanstvu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini sudjelovali su predsjednik DSHV-a i narodni zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov, predsjednik subotičke podružnice DSHV-a Mirko Ostrogonac, predsjednik podružnice Južno podunavlje Željko Pakledinac, predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković, dopredsjednik DSHV-a i ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Ušmanović, te Lozinka Jaramazovivć i Antun Lulić.

Na sastancima je razgovarano o položaju i zaštiti Hrvata u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, te zaštiti i očuvanju identiteta hrvatskog naroda. Također je razgovarano o suradnji Hrvata u Vojvodini i Bosni i Hercegovini, te planovima za buduću suradnju na dobrobit zajedničkog djelovanja u očuvanju hrvatskog nasljeđa i razvoja smjernica za aktivan angažman.

Prilikom sastanaka Čović je također govorio o svim aktualnim političkim i gospodarskim prilikama u BiH.

U razgovoru su se osvrnuli i na probleme pri formiranju vlasti u BiH, posebno Vijeća ministara BiH, gdje je naglašeno kako hrvatska strana zagovara ubrzani put euroatlantskih integracija za BiH.

Istaknuto je kako se mora uvažavati ravnopravnost, konstitutivnost, kao i svaki dogovor konstitutivnih naroda o euroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, te kako je zaštita prava svih naroda u regiji put ka stabilnosti, razvoju i integraciji, kao i ključ budućnosti jugoistočne Europe.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo