15°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

15.10.2019 / 20:00 Svijet - Razgovor za Vijesti.ba

Zečević: Sankcije SAD-a ne čude, odraziće se na ekonomiju Turske

Zečević: Sankcije SAD-a ne čude, odraziće se na ekonomiju Turske
Foto: Vijesti.ba
Vojna intervencija u Siriji samo je jedan od brojnih poteza turskih vlasti koji se nisu svidjeli administraciji Donalda Trumpa, te stoga ni ne čude američke sankcije Turskoj.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba univerzitetski profesor i vojni ekspert Berko Zečević.


Berko Zečević / Vijesti.ba

Erdogan se pokušava nametnuti kao regionalni lider

Sasvim sigurno, ono što je naročito isprovociralo ovakav oštar stav američkog predsjednika, ističe Zečević, je unapređenje odnosa između lidera Turske Recepa Tayyipa Erdogana i Rusije Vladimira Putina.

- Sjetite se da je prije nekoliko godina iznad Sirije oboren turski avion. I tada je Erdogan svašta pričao, da će uraditi ovo, da će uraditi ono. A ipak na kraju s Putinom postade izvanredan prijatelj - rekao je Zečević.

Naglašava da se u posljednje vrijeme turski predsjednik pokušava nametnuti kao regionalni lider.

- Turska se upetljala u sukob između Katara, UAE i Saudijske Arabije, i tamo uspostavila svoju bazu. A znate da SAD generalno kao glavnog saveznika imaju Saudijsku Arabiju, ali i UAE, koji su ekstremno veliki kupci američkog oružja - navodi Zečević.

Zatim su Turci uspostavili jako blizak odnos s Iranom, što se također nije dopalo Sjedinjenim Državama kojima već duži niz godina vlasti u Iranu nisu omiljene.

- Iran i dalje nastoji da dođe do nekog znanja iz oblasti nuklearnih tehnologija. Upetljava se i Izrael koji nastoji da to eliminira. A tu je i Trump koji nastoji Iranu nametnuti sankcije - pojašnjava naš sagovornik.

Ocjenjuje da će kratkog daha biti embargo na isporuku oružja koje su Turskoj nakon vojne intervencije u Siriji uvele neke evropske zemlje.

- Ipak je to veliki biznis, jer te zemlje razvoj svoje industrije baziraju upravo na prodaji oružja i municije drugim državama. Ogromne su to sume novaca i u taj je posao uključen ogroman broj ljudi i opreme. Vidjet ćete za 3-4 mjeseca da će ka Turskoj ponovo, ali iz tiha, početi da "teče" transport oružja i municije - uvjeren je Zečević.

Naš sagovornik naglašava da isključenje Turske iz NATO pakta ne dolazi u obzir, jer se takve odluke ne donose impulsivno i bez prethodno utvrđene strategije.

- Jer praktično, vi biste onda morali u potpunosti promijeniti strategiju odbrane NATO pakta. Morate imati u vidu ključnu činjenicu da se u prethodne dvije godine drastično promijenio raspored snaga na Bliskom Istoku. NATO pakt nema alternative u pogledu turske pozicije u tom neuralgičnom regionu, jer je ona fantastična lokacija kao nosač aviona na suhom - poručuje Zečević.

Turska vojna baza, nastavlja, koju koriste NATO i SAD, ekstremno je važna za brzo djelovanje na Bliskom Istoku, ali i izvanredna logistička baza za daljnje raspoređivanje vojnih snaga.

Relaksacija odnosa sredinom 2020.

- Rusija je izašla iz Crnog mora i postala sredozemna sila, što je oduvijek htjela, pa sad ima i svoju pomorsku bazu u Siriji. Istovremeno ima i vazduhoplovnu bazu na dva mjesta u toj državi. Praktično je sada Rusija postala zemlja koja djeluje na tzv. toplim morima - navodi Zečević.

Imajući u vidu da u posljednjih desetak godina dolazi do drastičnog jačanja vojne industrije i oružanih snaga Turske, Zečević vojnu intervenciju u sjevernom dijelu Sirije vidi kao priliku za testiranje turskog novog naoružanja i nove taktike u jednom širem obimu od onog dosad.

- Bez borbenih provjera savremenih oružanih sistema, vi nikad niste sigurni koliki je ustvari vojni potencijal vaše države. A turska vojska sada ima priliku da to provjeri, jer kurdske snage su naoružane relativno modernim američkim naoružanjem - ističe Zečević.

Mišljenja je da će se američke sankcije odraziti na tursku ekonomiju, ali ne u toj mjeri da će dovesti do njenog bankrota.

- Naravno da će se odraziti na razmjenu trgovine u nekom periodu od šest mjeseci, ali vjerujem da će do sredine iduće godine to svi zaboraviti, jer će se Trump okrenuti svojoj predizbornoj kampanji, pa to više neće ni biti aktuelno - konstatuje profesor.

Sredinom iduće godine, uvjeren je, itekako možemo očekivati relaksaciju tursko-američkih odnosa.

- Tu nema dileme. Ovo je samo jedan ružan period u kojem svako ima sopstvene interese koje pokušava da "prebije" preko tuđih leđa - naveo je Zečević.

Predsjednik Rusije, dodaje, krenuo je u obilazak Saudijske Arabije i UAE, gdje pokušava da se ubaci jer se SAD iz tog područja lagano povlače zbog želje Trumpa da u predizbornoj kampanji pokaže kako on nije predsjednik koji SAD vodi u rat, već predsjednik koji svoju državu vodi u blagostanje.

- S druge strane, Turska ima mogućnost i želju da vrati to stanovništvo koje je izbjeglo iz Sirije, a koje se nalazi na njenoj granici. No, objektivno gledajući, Turska i nema iskustva u borbenim operacijama širokog spektra i ona nije u stanju da za kratko vrijeme osvoji neku teritoriju, da je zadrži i na njoj uspostavi mir - smatra Zečević.

Nije problem zauzeti teritoriju, dodaje naš sagovornik, ali jeste zadržati je i na njoj stvoriti privid mira i civilnu vlast.

- To je nemoguće postići imajući u vidu da su između 20 i 25 posto turskog stanovništva Kurdi. Koncept na kojem Erdogan želi smanjiti tenzije u političkom i ekonomskom smislu zbog jako velike koncentracije sirijskih izbjeglica neće se moći riješiti vojnim djelovanjem u Siriji - zaključuje Zečević u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo