21°C
Mostar 29°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

15.10.2019 / 17:11 Politika - Komšić - Minasi

Sporazum Italije i Srbije o korištenju rijeke u BiH van snage

Sporazum Italije i Srbije o korištenju rijeke u BiH van snage
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u radnu posjetu ambasadora Italije, njegovu ekscelenciju Nicolu Minasija.

Ambasador Minasi je, referirajući se na aktualne novinske tekstove iz pojedinih bosanskohercegovačkih medija obavijestio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o postupanju Republike Italije u vezi Sporazuma  između Republike Italije i Republike Srbije o saradnji u oblasti energetike iz 2011. godine, koji je obuhvaćao i investicije u hidro-potencijale koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine i uz granicu Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Gospodin Minasi informirao je predsjedavajućeg Komšića, kako je Italija imala u vrijeme zaključivanja predmetnog međunarodnog ugovora namjeru ostvariti saradnju u oblasti energetike sa više zemalja regiona, nakon polaganja odgovarajućeg kabla u Jadransko more za transfer električne energije, kojim su se stvorile pretpostavke za ovakve vidove saradnje.

Ambasador Minasi je istakao da je inicijativa Republike Italije bila usmjerena na stvaranje jednog okvira za prekograničnu saradnju radi zajedničkog korištenja električne energije u regiji između Italije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Kada je potvrđeno da unutar BiH nije bilo moguće pronaći formulu za učešće u ovom projektu, prekinuti su kontakti i nikakav sporazum nije stupio na snagu. Tako su i sredstva koja su bila stavljena na raspolaganje za ovaj zajednički projekat preusmjerena u druge svrhe.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić se zahvalio ambasadoru Italije na  informacijama, posebno sa aspekta da se poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i nadležnosti odgovarajućih institucija Bosne i Hercegovine za potpisivanje međunarodnih sporazuma.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo