28°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

15.10.2019 / 16:41 Kultura - Biblioteka na otvorenom

Ljubitelji knjiga mogu uživati u dobrom štivu

Ljubitelji knjiga mogu uživati u dobrom štivu
Foto: FENA
"Biblioteka na otvorenom“  projekt je Općine Centar Sarajevo koji je danas u Velikom parku kod popularne „Hippy klupe“ predstavio načelnik te općine Nedžad Ajnadžić sa dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Mustafom Mulićem ...

... i vijećnicima Lamijom Tiro, Samirom Fazlićem i Velijom Katicom.  

Radi se o projektu koji ima za cilj popularizaciju čitanja knjiga, koje će  besplatno biti predate na korištenje sugrađanima.

Knjige je nabavila Općina Centar, dok je sama inicijativa krenula od vijećnika Fazlića i Tiro. Projekat je realizovala Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar, saopćeno je iz te općine.

Alma Isanović-Varunek, koja je vodila taj projekat u ime Službe za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar rekla je  da postoji inicijativa  da se takvi projekti realizuju i na drugim lokacijama na području općine i jedna od njih je oko Alta šoping centra na Marijin dvoru.

Za izradu prostora za knjige i uređenje klupa za sjedenje bio je zadužen Igor Ostović, restaurator i proizvođač namještaja, kojeg je u njegovom poslovnom početku finansijski podržala Općina Centar.

Načelnik Ajnadžić i vijećnici Fazlić i Katica su ovom prilikom donirali nekoliko knjiga za potrebe nove biblioteke na otvorenom.

Svi koji žele osim besplatnog pozajmljivanja mogu ostaviti svoje knjige kako bi u njima uživali ostali sugrađani.

Današnjem ozvaničenju projekta su također bili prisutni učenici Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ i Srednje ekonomske škole iz Sarajeva, dok su u ime Općine Centar prisustvovali Jasmina Fazilć, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, te Armin Omerović, direktor JU „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo