14°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

15.10.2019 / 11:54 Svijet - Akcija policije

Oslobođeno 70 muškaraca iz još jedne Islamske škole u Nigeriji

Oslobođeno 70 muškaraca iz još jedne Islamske škole u Nigeriji
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Policija Nigerije spasila je 70 muškaraca i dječaka iz navodno islamske škole u kojoj su bili zatvoreni i podvrgnuti "nečovečnim i ponižavajućim postupcima".

Prije manje od mjesec dana na sjeverozapadu Nigerije oko 300 muškaraca i dječaka je oslobođeno iz jedne Islamske škole, gdje su navodno mučeni i seksualno zlostavljani, prenosi Reuters.

"U sklopu istrage 67 muških osoba starosti od 7 do 40 godina pronađeno je u školi i bili su vezani lancima. Otkriveno je da su žrtve podvrgavane nehumanim i ponižavajućim postupcima", navela je nigerijska policija.

Jedna od žrtava rekao je da su oni seksualno iskorišćavani, a pojedini od njih i tučeni do smrti tokom dvije godine koliko su se nalazili u školi.

Policija je uhapsila 78-godišnjeg muškarca.

Islamske škole, poznate kao Almadžiris, uobičajene su u Nigeriji pretežno naseljenoj muslimanima, a prema podacima jedne NVO oko 10 miliona djece ih pohađa.

Nigerijski predsjednik Buhari izjavio je u junu ove godine da vlada planira da zabrani te škole, ali do danas to nije učinjeno.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo