19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

15.10.2019 / 09:21 Svijet - Eskalacija nasilja

Barcelona: U sukobu policije i demonstranata povrijeđene 53 osobe

Barcelona: U sukobu policije i demonstranata povrijeđene 53 osobe
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Policija se sukobila s demonstrantima u centru Barcelone i na aerodromu, nakon što je španski Vrhovni sud osudio 12 separatističkih vođa zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Policija je ispaljivala metke od pjene i koristila palice protiv demonstranata, a regionalna služba za hitne slučajeve saopćila je kako su 53 osobe hospitalizirane zbog ozljeda zadobijenih na aerodromu Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.

U centru Barcelone, policija je koristila palice i čuli su se zvukovi slični ispaljivanju projektila.

Demonstranti su izašli na ulice nakon što su devet od 12 katalonskih političara i aktivista proglašeni krivim za jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije i osuđeni na zatvorske kazne od devet do 13 godina. Četvorica njih također su osuđena za zloupotrebu javnih sredstava. Ostala trojica kažnjena su zbog neposlušnosti. Sud im je svima zabranio obavljanje javne dužnosti.

Demonstranti su u ponedjeljak zaustavili neke vozove postavljanjem zapaljenih guma i drva na kolosijeke i blokirali ceste kao i ulaz u zračnu luku, prenosi AP.

Reuters navodi da je policija jučer na ulazu u aerodrom uletjela među demonstrante koji su protestovali zbog presude organizatorima referenduma za nezavisnost Katalonije.

Na snimcima se vidi kako policajci pendrecima bije demonstrante, od kojih su neki nosili maske i kapuljače. Demonstranti su uzvratili guranjem, a čule su se i detonacije.

Regionalna policija je saopćila da je uhapšeno dvoje demonstranata.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo