19°C
Mostar 21°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

15.10.2019 / 08:52 Svijet - Presuda u Parizu

Dvije žene u Francuskoj osuđene za pokušaj napada autobombom na Notre Dame

Dvije žene u Francuskoj osuđene za pokušaj napada autobombom na Notre Dame
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Francuski sud osudio je u ponedjeljak na zatvorsku kaznu od najmanje 25 godina dvije žene, koje su prije tri godine izvele neuspješan pokušaj napada automobilom-bombom ispred pariske katedrale Notre-Dame, izvijestio je francuski list Le Figaro.

Jedna je osuđenica poticala drugu da joj se pridruži predstavljajući se na internetu kao militant koji se vratio iz Sirije i tim putem želi pronaći ženu, izvijestili su francuski mediji.

U zoru, 4. rujna 2016. godine policija je pronašla sivi Peugeot 607 bez registracijskih pločica, u kojemu je bilo sedam plinskih boca i tri kanistra benzina, parkiran na lijevoj obali Seine u blizini Notre-Damea, u samom središtu Pariza.

Istražitelji su po opušcima i deki natopljenoj benzinom zaključili da je riječ o neuspješnom pokušaju izazivanja eksplozije.

Otisci prstiju ostavljeni na mjestu događaja doveli su policiju do Ines Madani i Ornelle Gilligmann. One su, po istražiteljima, parkirale automobil nakon što su Rachidu Kassimu, francuskome članu ISIS-a, poslale video u kojemu preuzimaju odgovornost za planirani napad, prenosi Hina.

Sud je u ponedjeljak Madani osudio na 30 godina, a Gilligmann, udanu majku troje djece, na 25 godina, izvijestio je Le Figaro. Još su dvije žene osuđene na 20 godina zatvora.

Prema pisanju Le Figaroa, Kassim je osuđen u odsutnosti na doživotnu zatvorsku kaznu. Na niže kazne osuđene su još tri osobe za pomaganje u pokušaju izazivanja eksplozije te za neprijavljivanje kaznenog djela.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo