13°C
Mostar 22°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

15.10.2019 / 08:35 Ljepota i Zdravlje - Životni vijek se udvostručio

Čovjek prije 100 godina nije stizao da doživi Alzheimerovu bolest

Čovjek prije 100 godina nije stizao da doživi Alzheimerovu bolest
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U zadnjih 100 godina životni vijek čovjeka udvostručio se, a s time su došle i bolesti poput Alzheimerove, koje čovjek prije sto godina „nije stigao doživjeti“, rekao je u ponedjeljak psihijatar dr. Igor Salopek na prvom karlovačkom „Alzheimer Cafeu“.

„To je bolest treće životne dobi, nakon 65. godine života rizik raste, smanjene aktivnosti ubrzavaju pojavu simptoma, aktivnosti vježbanja mozga rizik smanjuju“, istaknuo je, podsjetivši da su simptomi te degenerativne bolesti stanica mozga zaboravljivost, dezorijentiranost, strah, priviđenja, promjene raspoloženja, depresija, agresivnost i drugo.

Psihijatar Neven Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, rekao je kako je "prije 15 godina malo tko znao što je Alzheimerova bolest, sada je javna svijest podignuta, ali još nemamo adekvatnu reakciju struktura, nema nacionalne strategije, a treba znati da je zdravo starenje važna tema Europske unije i od nas se očekuje da to uredimo“, prenosi Hina.

„To nije sramota, problem je veliki, o njemu se treba govoriti", kazao je.

Govoreći o deset znakova poremećaja spoznajnih funkcija, od kojih je najvažniji gubitak pamćenja, prof. Mimica je rekao kako „nije ljubav ako se toleriraju promjene ponašanja, kao da se ne događaju stvari poput stavljanja pegle u frižider; ljubav je prepoznati bolest i uz lijekove usporiti bolest“.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo