25°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

15.10.2019 / 08:15 Svijet - Predsjednik SAD

Trump potpisao uvođenje sankcija Turskoj zbog invazije na Siriju

Trump potpisao uvođenje sankcija Turskoj zbog invazije na Siriju
Donald Trump / Vijesti.ba
Predsjedniik SAD Donald Trump potpisao je ukaz kojim se uvode sankcije protiv Turske zbog situacije u Siriji, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Kako je rekao, ovim ukazom Amerika namjerava da izvrši dodatni pritisak na Tursku kako bi je primorao da obustavi vojnu operaciju u Siriji.

- Ukaz daje mogućnost Ministarstvu finansija i Stejt departmentu da uvodi sankcije protiv privatniica, organizacija i političara koji su povezani sa turskim vlastima u sprovođenju vojne operacije koja stvara opasnost za građane i narušava stabilnost i sigurnost sjeveroistoka Sirije - istakao je on.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija SAD, sankcije su uvedene protiv turskog Ministarstva odbrane, turskog energetskog sektora, kao i protiv šefova tih institucija Huluse Akara i Fatiha Donmeza.

Pored toga, u crni spisak uključen je i zamjenik predsjednika Partije pravde i razvoja Solejman Sojlu.

Kako je saopćio Stejt department, po nalogu predsjednika SAD Donalda Trumpa uvedene su prve sankcije zvaničnoj Ankari, nakon što je Turska ušla u sjeveroistični dio Sirije i započela svoju vojnu operacuju.

Ukoliko se vojne aktivnosti ne obustave i Turska ne vrati dijalogu s SAD, sankcije će se pooštravati, istaknuto je u saopćenju Stejt departmenta emitiranom kasno sinoć.

Istaknuto je da su sankcije poduzete u koordinaciji između Stejt departmetna i Ministarstva trezora, ali nije precizirano o kakvim se kaznama radi.

Stejt department je u svojoj objavi najavio dalje korake ukoliko Turska ne prekine s borbenim djejstvima.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je i svog turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana te zatražio trenutno primirje, rekao je potpredsjednik Mike Pence.

Pence je kazao je da će otputovati u regiju "što je brže moguće".

Istovremeno, Pentagon je objavio da ministar odbrane SAD Mark Esper naredne sedmice putuje u Brisel na sastanak s drugim članicama NATO saveza.

- Jednostrana akcija Turske bila je nepotrebna i impulsivna. Predsjednik Erdoan snosi svu odgovornost za njene posljedice, uključujući i potencijalno oživljavanje Islamske države (ISIS), moguće ratne zločine i rastuću humanitarnu krizu. Bilateralni odnosi naše dvije države oštećeni su - poručio je Espero u izjavi za javnost.

Govoreći o odlasku u sjedište NATO-a, on je istakao da će "izvrišiti pritisak na naše NATO saveznike da poduzmemo pojedinačne i kolektivne diplomatske i ekonomske mjere, kao odgovor na grozne akcije Turske".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo