12°C
Mostar 21°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

14.10.2019 / 22:43 Svijet - Predsjednik SAD

Trump najavio sankcije Turskoj, spreman potpisati izvršnu odredbu

Trump najavio sankcije Turskoj, spreman potpisati izvršnu odredbu
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da potpisuje izvršnu odredbu i uvodi sankcije Turskoj i bilo kojoj drugoj osobi koja se može povezati sa "destabilizirajućim aktivnostima na sjeveru Sirije".

Optužujući Tursku da operacijom u Sirji ugrožava civile i prijeti miru i sigurnosti, američki predsjednik najavio je nadolazeće sankcije protiv turskih dužnosnika i privrede.

- Vrlo brzo ću povećati tarife na čelik iz Turske za 50 posto. Također, Sjedinjene Države će istog trenutka preknuti pregovore sa Turskom o trgovinskoj razmjeni vrijedne 100 milijardi dolara - kazao je Tramp.

Naveo je da je akcija Turske na sjeveru Sirije ugrozila civile, sigurnost i stabilnost u regionu.

- Bio sam prilično jasan sa predsjednikom Erdoanom da je ova akcija uvod u humanitarnu krizu i da se stvaraju uslovi za ratne zločine. Turska mora osigurati siguran izlazak civila, uključujući vjerskim i etničkim manjinama - kazao je Tramp.

Na kraju je Tramp još jednom zaprijetio ekonomskim sankcijama Ankari.

- Sjedinjene Države će agresivno koristiti ekonomske sankcije kako bi se otežale ove vojne akcije u Siriji. Potpuno sam spreman da u rekordnom vremenu uništim ekonomiju Turske ukoliko lideri te zemlje nastave sa ovim opasnim i destruktivnim putem - naveo je Tramp.

Turske akcije ubrzavaju humanitarnu krizu i postavljaju uvjete za potencijalne ratne zločine - izjavio je Trump.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo