19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

14.10.2019 / 22:27 Regija - Raspisan tender

Hrvatska nabavlja nove bespilotne letjelice

Hrvatska nabavlja nove bespilotne letjelice
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nabaviće bespilotne letjelice kompanije "King ICT" i "Alfatek grup" za oko 20 miliona kuna (oko 2,69 miliona evra).

Tender za nabavku sedam bespilotnih letjelica malog, srednjeg i velikog dometa raspisan je još u aprilu, prenosi hrvatski "T-portal".

Tri letjelice srednjeg dometa MUP će nabaviti od hrvatske kompanije "Alfatek grup" za 3,5 miliona kuna (oko 471.000 evra), dok će dvije bespilotne letjelice velikog dometa MUP kupiti od kompanije "King ICT", i to za nešto manje od 17,4 miliona kuna (oko 2,35 miliona evra), što je nešto niže od procjenjene vrijednosti nabavke.

Kako se navodi, hrvatski MUP je uz svaku letjelicu zahtijevao isporuku kombi vozila za prevoz letjelice, smještaj operatera i upravljačke jedinice. Letjelica ne smije da bude teža od 200 kilograma, a raspon krila ne smije da bude veći od četiri i po metra.

Maksimalna brzina bespilotnih letjelica velikog dometa je 100 kilometara na čas, a MUP je tražio da maksimalna visina na kojoj letjelica može uzlijetati bude minimalno 2.500 metara iznad nivoa mora, prenio je Tanjug.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo