28°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

14.10.2019 / 18:53 Regija - Protesti

Sukob policije i demonstranata na aerodromu u Barseloni

Sukob policije i demonstranata na aerodromu u Barseloni
Foto: AFP - Vijesti.ba

Policija se sukobila sa demonstrantima koji su na aerodromu u Barseloni protestovali zbog izricanja presuda protiv 12 lidera katalonskog pokreta za nezavisnost.

Policija je upotrijebila palice protiv okupljenih nedaleko od ulaza u metro unutar glavnog terminala aerodroma u Barseloni.

Demonstranti se u velikom broju okupljaju na aerodromu i saobraćajnice koje vode ka tom dijelu Barselone su zagušene. Policija je naredila obustavu podzemnog željezničkog saobraćaja ka aerodromu.

Administracija aerodroma saopštila je da je najmanje 20 letova otkazano zbog protesta.

Vrhovni sud je nešto ranije izrekao zatvorske kazne za devet bivših lidera zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava, dok su preostala trojica samo novčano kažnjena.

Bivši zamjenik predsjednika regionalnog parlamenta Oriol Hunkeras izjavio je da je nezavisnost Katalonije "bliža nego ikad".

Nakon što je osuđen na 13 godina zatvora zbog uloge u neodobrenom referendumu o nezavisnosti 2017. godine, Hunkeras je naglasio da Katalonci nemaju alternativu.

Bivši lider katalonskog parlamenta Karles Puđdemon osudio je presudu, rekavši da je "užasno" što su bivši lideri osuđeni na "ukupno stotinu godina zatvora".(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo