30°C
Mostar 34°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

14.10.2019 / 18:46 Regija - Izvjestilac EP za Crnu Goru

Picula: Crna Gora će biti prva sljedeća članica EU

Picula: Crna Gora će biti prva sljedeća članica EU
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Crna Gora je ostvarila ozbiljan napredak na putu ka EU i biće prva sljedeća članica, ocijenio je za TV Novu M novi izvjestilac Evropskog Parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Picula je dodao da je svakako potrebno nastaviti sa radom i reformama unutar naših granica, ali i da EU na Zapadnom Balkanu ponovo aktuelizuje politiku proširenja kako se ne bi otvorio prostor za druge političke igrače sa istoka.

- U svakom slučaju, iduće proširenje EU, ma kad se ono dogodilo, neće biti bez Crne Gore. Da li će Crna Gora ući sama, da li sa još jednom državom to je sad otvoreno pitanje, ali ukoliko nastavi ovakav posao kakav radi 10 godina onda zaista sljedeće proširenje neće biti moguće bez Crne Gore - rekao je Picula.

Kako je naglasio, mora se konstatovati dobro obavljen posao koji je Crna Gora odradila do sada, ali se mora i nastaviti sa reformama i radom, jer ukoliko izostane dalji napredak može doći do ozbiljne frustriranosti.

- Crna Gora ima razrađene procedure, mehanizme za napredovanje prema okončanju pregovora ali ono što se nije obavilo moraće se obaviti u okolnostima koje neće svaki put biti jednostavne. Ovog trenutka politička scena u njoj je polarizovana, postoje ozbiljna neslaganja između vlasti i opozicije oko toga kako dalje. Međutim evo ja ću sa svojim iskustvom pokušati preovladati taj jaz kako bi dostigli zajednički cilj – članstvo u EU - ocijenio je Picula.

Komentarišući neučešće crnogorske opozicije u Parlamentu, kazao je da bojkot poslije nekog vremena postaje kontraproduktivan i zapravo udaljava od cilja.

Upitan smatra li da politika proširenja mora biti izraženija u vrijeme sve češćih pokušaja destabilizacije našeg regiona, koji nesumnjivo dolaze iz Rusije, Picula je kazao da se s tom tezom apsolutno slaže i da je ovog trenutka to jedna velika tema koja izaziva debatu u svim institucijama EU, a riječ je, kako je naveo, o kontroli ili sprečavanju uticaja izvan evropskih faktora na političke procese na Zapadnom Balkanu.

Tonino Picula, hrvatski socijaldemokratski poslanik u Evropskom parlamentu, poručio je i da mu nisu strani problemi Zapadnog Balkana, da poznaje Crnu Goru te da je novu funkciju izvjestioca za tu zemlju preuzeo sa velikom radošću ali i odgovornošću.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo