30°C
Mostar 34°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

14.10.2019 / 18:24 BiH - Vrijedna donacija

Njemačka antibombnom timu Sarajevskog aerodroma poklonila opremu vrijednu 400.000 KM

Njemačka antibombnom timu Sarajevskog aerodroma poklonila opremu vrijednu 400.000 KM
Foto: FENA - Vijesti.ba

Savezno ministarstvo za unutarnje poslove, izgradnju i zajednicu Savezne Republike Njemačke doniralo je Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine (GPBiH) specijalističku opremu u vrijednosti od oko 400.000 KM.

Tim povodom, danas ispred Glavnog ureda GP-a BiH, Antibombni tim Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo prezentirao doniranu opremu, a radi se o kompletima zaštitnih odijela, namijenjenih pripadnicima tog tima.  

Sudionike prezentacije pozdravila je ambasadorica SR Njemačke u BiH Margret Uebber, istaknuvši kako GPBiH i Savezna policija Njemačke blisko sarađuju još od 2000. godine, te da su njemački policijski eksperti upriličili više od 120 obuka za pripadnike GP-a BiH.

Podsjetila je kako je SR Njemačka u posljednjih nekoliko godina donirala opremu GP-u BiH u ukupnom iznosu višem od 9,5 miliona KM, a da je 2016. i 2017. godine saradnja spomenutih policijskih agencija dviju zemalja dodatno intenzivirana.

Tako je u sklopu realizacije projekta za upravnu reformu GP-a BiH, sačinjen Nacrt pravilnika o unutarnjoj organizaciji ove agencije, koji 'čeka' na odobrenje Vijeća ministara BiH.

Njemačka ambasadorica je kazala kako su sve spomenute mjere i aktivnosti u funkciji jačanja efikasnoati GP-a BiH u nadzoru i kontroli državne granice BiH, te poručila kako će uspješna saradnja biti nastavljena u kontinuitetu.

Uz zahvalnost iskazanu povodom najnovije i svih dosadašnjih donacija, kao i ukupne podrške, direktor GP-a BiH Zoran Galić je  potcrtao kako je SR Njemačka vodeća zemlja kada se radi o donacijama i pružanju pomoći toj policijskoj agenciji.

Istodobno, ukazao je na značaj osiguranja moderne specijalističke oprema i ulaganja u ukupnu infrastrukturu, što GP-u BiH omogućava da ide ukorak sa savremenim trendovima koji vrijede za zemlje Evropske unije.

Dodao je kako takva oprema i odgovarajuća infrastruktura omogućavaju GP-u BiH da ukupne aktivnosti podigne na viši nivo, te ostvari željene rezultate.

Ambasadorica Uebber i direktor Galić su potpisali Ugovor o primopredaji spomenute donacije te uručili certifikate službenicima GP-a BiH koji su završili obuku u sklopu koje su predavači bili njemački eksperti, a koja je fokusirana na rješavanje kriznih situacija u oblasti deaktiviranja, uništavanja i uklanjanja eksplozivnih i zapaljivih materija. 

U sklopu prezentacije, u kojoj su korišteni donirani kompleti zaštitnih odijela, izvedena je prigodna pokazna vježba, a prema scenariju koji je podrazumjevao pronalazak i uništenje sumnjivog prtljaga uz pomoć robotiziranog stroja i uz upotrebu sofisticirane tehnike, čime je još jednom demonstrirana vrhunska umješnost i osposobljenost pripadnika GP-a BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo