8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

14.10.2019 / 16:10 Politika - Lider PDP-a za Vijesti.ba

Borenović: U Predstavničkom domu moguća većina bez HDZ i SNSD

Borenović: U Predstavničkom domu moguća većina bez HDZ i SNSD
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavio je da će, ako SNSD i HDZ BiH nastave sa blokadom, predložiti smjenu aktuelnog rukovodstva Parlamenta BiH.

- Rad Parlamenta BiH blokira SNSD, a prati ga HDZ. To je potpuno jasno. Ukoliko se nastavi sa blokadom, onda treba iskoristiti sve metode, poput promjene parlamentarne većine - kazao je Šarović za N1.

Prema njegovim riječima, radi se o klasičnoj blokadi rada Parlamenta BiH, i to je veći problem od formiranja Savjeta ministara BiH.

- Parlament je zloupotrijebljen da bi se vršio pritisak. Na čekanju je negdje oko 40 zakona. Mislim da se sa blokadom treba prestati jer će šteta biti još veća. Treba se pokrenuti inicijativa za smjenu rukovodstva. Predložit ću Zvizdiću da zakaže sjednicu Predstavničkog doma. Uvijek imaju 22 ruke da se izglasa, da se prekine sa blokadom - dodao je Šarović.

Lider PDP-a Branislav Borenović u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je za nerad Parlamenta BiH velika odgovornost i na Kolegijumu.

- Kolegijum vjerovatno većinski ne želi ili neće da riješi ovo stanje oko neimenovanja parlamentarnih komisija koje su ključni preduslov za redovan rad Parlamenta. Iako znamo da zbog odluke poslanika SNSD-a, uz prećutnu saglasnost još neki bojkotuju rad Parlamenta, ali ne i privilegije, rukovodstvo Parlamenta trebalo je naći rješenje za prevazilaženje ove blokade. Ako postoji mogućnost da se ova situacija prevaziđe, mi ćemo podržati onaj prijedlog koji otvara mogućnost da Parlament radi - kazao nam je Borenović.

Pitali smo ga koliko je realna promjena parlamentarne većine u Parlamentu BiH i je li uopšte realna većina bez HDZ-a BiH i SNSD-a?

- Jako teško, formalno u Predstavničkom domu je moguće, ali u Domu naroda nije zato što te dvije stranke imaju većinu osam od 15 delegata. Zato se sad pokazuje koliko je bila loša odluka SDA da u NSRS izglasa SNSD-u četvrtog delegata, kao i HDZ-u. To je njihov zajednički dogovor i neka onda nose i odgovornost - zaključio je Borenović.

D.K.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo