18°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

13.10.2019 / 17:12 BiH - Traže zaštitu

Bilećani protestovali zbog migranata

Bilećani protestovali zbog migranata
Foto: SRNA
Mještani bilećih sela održali su danas protest s kojeg su zatražili od policije i predstavnika vlasti da ih zaštite od migranata, koji, kako tvrde, sve više prolaze kroz to područje i ugrožavaju im bezbjednost.

Radoš Radović iz sela Vranjska rekao je novinarima da migranti kroz bilećku općinu prolaze na putu ka Stocu.

- Njima je Stolac osnovni cilj, a nama je cilj da tražimo od lokalne skupštine da im obezbijedi prijevoz do te općine – rekao je on.

Nakon današnjeg okupljanja zatražili su da hitno bude zakazana sjednica Skupštine općine Bileća na kojoj će biti razmatran problem migranata, jer, kako je ustvrdio Radović, godinu i po dana provaljuju u kuće lokalnog stanovništva, uznemiravaju ih i izazivaju strah.

I mještanin Milenko Kešelj tvrdi da je tokom prolaska migranata obijeno, opljačkano i devastirano 17 kuća, kao i da su obijene prostorije Mjesne zajednice Krstače, parohijski dom i drugi objekti, a bilo je i paljevina.

Načelnik općine Bileća Miljan Aleksić također smatra da je riječ o ogromnom problemu te da će već sutra zatražiti vanredno zasjedanje lokalnog parlamenta, a od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da dobiju policijske patrole.

- Problem se mora rješavati – rekao je Aleksić.

Jedan od mještana Bileće je prošle sedmice, prilikom sukoba s grupom migranata koje je zatekao u kući komšije, ubio jednog od njih.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo