28°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

13.10.2019 / 12:51 BiH - Saopćenje za javnost

VKBI: Handeke je na pogrešnoj strani evropske povijesti

VKBI: Handeke je na pogrešnoj strani evropske povijesti
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ocijenila je da je dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Petaru Handkeu apsolutno anticivilizacijski čin i novo ponižavanje za ljude koji su unesrećeni 'fašizoidnom'...

 ...i nacionalističkom politikom koja je devedesetih godina prostor Republike Bosne i Hercegovine pretvorila u mjesto ljudske katastrofe i stradanja.

- Austrijski pisac Handke je uvjeravao javnost Evrope da žrtve izmišljaju zločine i masovne grobnice za hiljade ubijenih u Podrinju i Krajini. On nije pokazao empatiju za žrtve koje je iza sebe ostavila ubilačka mašinerija Slobodana Miloševića - istaknuto je u saopćenju.

Iz VKBI-a naglašavaju da je negator ratnih zločina nad građanima Republike Bosne i Hercegovine Handke 'lingvističkom inventivnošću' moralno posrnuo u negiranje zločina genocida. 

- Sasvim je jasno da je Handke na pogrešnoj strani evropske povijesti, ali nećemo dozvoliti da nam on definira prošlost i anticipira budućnost. Bez ikakve dileme, Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja dodjelom nagrade Peteru Handkeu - navodi se u saopćenju Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo