17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

12.10.2019 / 08:12 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Bećirović: "Mali šengen" je dobitak za sve i snažan signal za EU

Bećirović: "Mali šengen" je dobitak za sve i snažan signal za EU
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sci. Zijad Bećirović za Vijesti.ba komentarisao je najavljeno uspostavljanje zone "mini Šengena", koje su u Novom Sadu ...

... dogovorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Bećirović kaže da je to jedan od rijetkih pozitivnih događaja u regionu kada se radi o međudržavnoj saradnji. Smatra da sasvim sigurno najveća zasluga pripada Vučiću, koji je u posljednje vrijeme najaktivniji u regionu i koji pokušava da rebranduje Srbiju, te je nanovo pozicionira u regionalnim i međunarodnim odnosima.

- Slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala je ključno civilizacijsko dostignuće ukoliko želimo da unaprijedimo naše međusobne odnose i osiguramo svekoliki prosperitet ljudi na ovim prostorima. Uzmimo u obzir podatak Svjetske banke, da se na graničnim prelazima u regionu godišnje nepotrebno izgubi 26 miliona sati. Zamislite koliki je to gubitak. A koliko je još drugih gubitaka zbog neracionalizacije. Svu tu racionalizaciju možemo sprovesti uglavnom bez većih dodatnih sredstava - navodi Bećirović.

"Mini Šengen" je, ocjenjuje, nadgradnja, odnosno optimizacija centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

- Mislim, da će se čak i oni koji nemaju namjeru da u ovome učestvuju, a radi se o Crnoj Gori, morati na kraju uključiti, jer nijedna vlast neće moći izdržati pritisak domaće javnosti, odnosno da sebi priušti da u ovome ne sudjeluje. To je dobitak za sve - ističe naš sagovornik.

Potcrtava da je sa skupa u Novom Sadu poslat poziv svima da se uključe u ovaj projekat, jer ga smatraju zajedničkim i niko ga nema pravo sebično prisvajati/individualizirati.

- Ovo je prva faza, ide se korak po korak. Bojim se, kada bi se svi čelnici odjednom okupili, da bi u startu ova prijemčiva inicijativa već propala - naglašava Bećirović.
 
U projekat 'mini Šengena', uvjeren je, uključit će se sve zemlje regiona.

- Ja u to ne sumnjam. Ne možete ostati po strani kada se radi o dobrim stvarima. Građani žele da osjete bolji život i niko nema pravo da im to spriječi ili onemogući - konstatuje Bećirović.

Naredni sastanak predstavnika Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije planiran je za 10. novembar u Ohridu. A potom će uslijediti i skup u Albaniji, na koji su pozvani i predstavnici ostalih zemalja - BiH, Crne Gore i Kosova.

Naš sagovornik smatra kako je važno da se ovaj projekat razvija korak po korak, i da će se ozbiljnim pristupom pokazati da region može pokrenuti pozitivne procese.

- Ovo je sasvim sigurno pozitivan proces u kojem svi dobivaju. Ne vidim nijednog razloga da se svi ne odazovu pozivu na taj sastanak i sudjelovanje u ovom važnom projektu, koji će olakšati život i biznis te unaprijediti saradnju u regionu - dodaje Bećirović.

Na ovaj se način, kaže direktor IFIMES-a, šalje snažan signal Evropskoj uniji da povede više računa o Zapadnom Balkanu.
 
- Test za EU bit će već naredne sedmice kada se treba odlučivati o dodjeli datuma za početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ne bude li EU dodijelila datume za početak pregovora, opravdanim će se postaviti pitanje ima li uopšte smisla težiti za članstvom u EU - zaključuje Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo