14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

10.10.2019 / 18:22 BiH - Član Predsjedništva BiH

Džaferović primio sudionike sastanka "EU budućnost zapadnog Balkana"

Džaferović primio sudionike sastanka "EU budućnost zapadnog Balkana"
Foto: Vijesti.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas sudionike sastanka visoke razine „EU budućnost zapadnog Balkana - Govori istinu moćnima“ - predsjednicu  Zaklade „Robert F. Kennedy Human Rights“ Kerry Kennedy, ...

... bivšu premijerku Republike Hrvatske Jadranku Kosor, bivšeg premijera Kraljevine Belgije Yvesa Letermea, predsjednika Zaklade „Društvo zajedničkih vrijednosti“ Sarajevo Zlatka Lagumdžiju i generalnog tajnika Međunarodnog centra „Nizami Ganjavi“ Rovshana Muradova.

Sudionici sastanka „EU budućnost zapadnog Balkana – Govori istinu moćnima“ informirali su člana Predsjedništva BiH o rezultatima i zaključcima tematskih panela, te su zahvalili Džaferoviću koji je podržao i nazočio otvaranju ovoga događaja.

Razgovarano je o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, a sugovornici su suglasni u tome da je budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i unapređenju standarda ljudskih prava za građane Bosne i Hercegovine.

Naglašena je važnost dobrih odnosa i suradnje u regiji zapadnog Balkana, kao i paradigmatski značaj Bosne i Hercegovine  kao multietničke i multikulturalne države, u širem regionalnom i međunarodnom kontekstu.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je podržao i ohrabrio inicijativu  Zaklade „Robert F. Kennedy“ za pokretanje njihovog programa „Govori istinu moćnima“ (Speak Truth to Power) i u obrazovnom sustavu u Bosni i Hercegovini u cilju edukacije mladih u oblasti ljudskih prava.

Član Predsjedništva BiH podržao je aktivnosti Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo i Međunarodnog centra „Nizami Ganjavi“ na međunarodnoj promidžbi perspektiva EU i NATO puta Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.    

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo