12°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

10.10.2019 / 15:44 Regija - Kosovo

Kurti i Mustafa imaju načelan dogovor za formiranje Vlade

Kurti i Mustafa imaju načelan dogovor za formiranje Vlade
Foto: Reuters
Pokret Samoopredelenje i Demokratski savez Kosova dogovorili su se u načelu da će formirati vladajuću koaliciju, rečeno je nakon prvog susreta čelnika te dvije pobjedničke partije na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra.

Lider Samoopredelenja Albin Kurti sastao se danas sa liderom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i kandidatkinjom te partije za premijera Vjosom Osmani. Nakon sastanka, Kurti i Osmani su se obratili medijima i tom prilikom su naglasili da će te dve partije formirati zajedničku vladajuću koaliciju, ali da će konačan sporazum biti postignut nakon objave konačnih rezultata izbora.

Kurti je izjavio da su jedni drugima čestitali i da će vladati zajedno, te da je dobro što će Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija biti u opoziciji.

„Naš cilj je da ispunimo potrebe građana, da poštujemo njihova prava i usmerimo državu ka pravdi, razvoju, demokratiji i blagostanju za sve. Dogovorili smo se da rodna zastupljenost bude 30 posto, da barem 30 posto žena bude među ministrima i zamenicima ministara. Biće manje ministarstava, manje ministara, ali imaćemo više angažmana i više posla. Naši profesionalni timovi sastaće se radi usklađivanja naših programa i dogovora o našim projektima“, naglasio je Kurti.

Vjosa Osmani je rekla da se na današnjem sastanku više razvovaralo o dogovoru u načelu, a manje o detaljima.
“Obe partije su iskazale dobru volju da vladaju zajedno i da rade u interesu građana Kosova. Ima nekih stvari sa kojima smo počeli naš razgovor, u vezi sa vladom koja će biti redukovana po pitanju broja ministarstva, ali će se povećati dobar rad vlade”, kazala je Osmani.

Kurti je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će u Vladi biti jedan ministar iz srpske zajednice, kako to nalaže Ustav Kosova, ali da neće trčati za Srpskom listom pre nego što se razgovara sa ostalim poltičkim subjektima iz srpske zajednice, koji su učestvovali na izborima. Najavljen je i sastanak radnih grupa obe partije, koje će raditi na harmonizaciji programa i usaglašavanju projekata.

Na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra, pobedila je dosadašnja opozicija, Pokret Samoopredelenje i Demokratski savez Kosova (LDK). Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova (PDK), koja je na vlasti bila od 2007. godine, dok je na četvrtom mestu koalicija AAK-PSD, koju predvodi dosadašnji premijer Ramush Haradinaj.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo