18°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

10.10.2019 / 13:01 BiH - Formirana radna grupa

Grubeša nakon ubistva Lane Bijedić traži uvođenje kazne doživotnog zatvora

Grubeša nakon ubistva Lane Bijedić traži uvođenje kazne doživotnog zatvora
Foto: Vijesti.ba

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić, formirao je radnu skupinu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih.

 On je u saopćenju naveo kako je dužnost države da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti.

- Žao mi je što se morao dogoditi jedan ovako tragičan događaj da bi nas potaknuo da pooštrimo kazne za neka krivična djela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mjere - istaknuo je ministar Grubeša.

On je naveo i kako se nada da će BiH odreagirati kao i susjedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina "koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno".

- Imamo priliku iskoristiti istraživanja i pozitivna rješenja susjeda s kojima dijelimo istu pravnu tradiciju i mentalitet, da spriječimo da se iste ili slične situacije ponavljaju u budućnosti. U BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da nam je kaznena politika iznimno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni, ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma nego dapače, ispod zakonskog minimuma. To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima nego o njihovoj slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure - rekao je ministar Grubeša.

U saopćenju je navedeno i da je ministar pravde ranije u više navrata isticao, da bi propisivanje oštrijih kazni, za neke počinitelje postiglo svrhu i spriječilo ih da počine djela za koja je ta kazna zapriječena, ali da bi to imalo učinak, sudovi moraju barem u nekim slučajevima te kazne i izreći, kako bi potencijalni počinitelji bili svjesni prije izvršenja djela da ih u konačnici i čeka ta kazna.

- Radna grupa koju je imenovao ministar pravde BiH napravit će analize našeg zakonodavstva koje bi pokazale kako bi se pooštravanje kazni za neka djela, odrazilo na kaznenu politiku i kriminal u BiH, a posebnu onu koja pogađa najosjetljivije segmente našeg društva, djecu, žene, stare i nemoćne. Ministarstvo pravde BiH će u skladu sa svojom ulogom poduzeti korake da se takva djela propišu i u zakonima drugih nivoa vlasti u smislu harmoniziranja propisa kako bi se ovakvim slučajevima pristupilo jedinstveno u BiH, kao što i društvo mora nastupiti - navedeno je u saopćenju.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo