11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

10.10.2019 / 09:42 Kultura - Mostar

Velika pjesnička imena na 100. Šantićevim večerima poezije

Velika pjesnička imena na 100. Šantićevim večerima poezije
Foto: SPKD Prosvjeta Mostar

Na 100. Šantićevim večerima poezije u Mostaru u srijedu navečer nastupili su pjesnici, dobitnici Književne nagrade ''Aleksa Šantić'', Stevan Tontić, Đorđo Sladoje, Luko Paljetak i Veselin Gatalo.

Stihove pjesnika, dobitnika nagrade koji nisu živi i koji nisu mogli doći u Mostar, čitao je glumac Velimir Njirić.

Književnik Veselin Gatalo, koji je i moderirao pjesničku veče, kazao je da su u Mostaru na 100. Šantićevim večerima bili svi dobitnici Književne nagrade ''Aleksa Šantić'', neki svojim prisustvom, a neki svojim pjesmama.

''Sto godina je sto godina, srpska kultura je srpska kultura. Ovo veče bilo je jednako dobro kao i večeri koje su se organizovale još u Šantićevo vrijeme'', kazao je Gatalo.

Pjesnik Đorđo Sladoje istakao je da je velika stvar proslavljati 100. Šantićeve večeri poezije, što govori o snazi tradicije, književne i duhovne te tradiciji čuvenog 'mostarskog kruga' od prije stotinjak godina kada je Mostar bio jedan od glavnih kulturnih centara kod Srba.

''Šantić, Dučić, Ćorović i ostali kulturni apostoli, pretvarali su tada Mostar iz mahale u ozbiljan grad i evo 100 godina nakon toga Šantićevo ime i djelo i dalje zrači duhovnom snagom i ljepotom i svim što simbolizuje u srpskoj kulturu. Njegove pjesme postale su dio narodne kulture, ušle u svakodnevni govor kao Njegoševe i Zmajeve. On je pjesnik toga reda i to će trajati'', kazao je Sladoje, dodajući da mu je drago što se Šantić vraća u Mostar te što ''Prosvjeta'' organizuje jednu važnu kulturnu i duhovnu manifestaciju.

Pjesnik Stevan Tontić izrazio je zadovoljstvo što je učesnik 100. Šantićevih večeri, jer je to manifestacija sa najdužom tradicijom u regionu.

Tontić je napomenuo da je nagradu dobio 1985. godine te da se u Mostaru sreo sa dragim prijateljima.

Pjesnik Luko Paljetak takođe je naveo da mu je velika čast biti učesnik 100. Šantićevih večeri poezije, sresti drage ljude i govoriti stihove pred cijenjenom publikom.

Šantićeve večeri poezije nastavljaju se večeras predstavljanjem knjige ''Gledajmo se u oči'' vladike diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19 časova, dok je u petak, 11. oktobra, premijera predstave ''Što te nema'' u Narodnom pozorištu Mostar, saopćeno je iz Organizacionog odbora manifestacije.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo