11°C
Mostar 18°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

09.10.2019 / 12:59 Politika - Saopćenje za javnost

SGV-PR u BiH: Svi ispaštamo zbog toga što nije formirana vlast

SGV-PR u BiH: Svi ispaštamo zbog toga što nije formirana vlast
Foto: FENA - Vijesti.ba

Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost u BiH u saopćenju za javnost navodi da dijeli mišljenje najvećeg dijela bh. javnosti o nedopustivosti i neodgovornosti da vlast na nivou BiH nije formirana ni poslije godinu dana od održanih izbora.

- Cijenimo da je godinu dana isuviše komotan prostor da se konstituiše vlast i smatramo da samo neodgovornost političkih činilaca koji su dobili najviše glasova doprinosi ovakvom stanju - navode iz SGV-PR u BiH.

SGV-PR u BiH cijeni da je proteklo isuviše vremena u kojem su mogla biti razrješena sva prethodna pitanja i oko kojih se mogao postići dogovor.

 - Očekivali smo bar minimum volje da se ide ka dogovaranju, a ovako ostaju ucjenjivanja, uslovljavanja i ultimatumi. Jasno je da je jedini pravi put Bosne i Hercegovine onaj prema euroatlantskim integracijama, ali i sami postavljamo pitanje šta je važnije: formirati vlast unutar Bosne i Hercegovine ili to uslovljavati prethodnim pitanjem izrade ANP-a. Znamo da svi ispaštamo zbog toga što vlast na nivou države ne funkcioniše i pitanje je kada će se uspostaviti u ovakvim uslovima - ističu iz SGV-PR u BiH.

Dodaju da nije formirana ni vlast na federalnom nivou zbog političkih nagodbi, te da je "propao pokušaj konstituisanja Kluba Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta, a znamo da je to ustavna kategorija. Umjesto da se sve deblokira, koriste se sve mogućnosti da se sve blokira zarad sitnog šićara političkih stranaka".

Bosna i Hercegovina je, kako se navodi u saopćenju, pored unutrašnjih problema zahvaćena i valom migrantske krize koja udara na sve osjetljive tačke u BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

- Mislimo da je pretolerantan odnos i domaće javnosti i međunarodnih institucija prema pojedinim političarima i političkim strankama koje više vode računa o interesima drugih zemalja dok za to svoje zalaganje primaju enormne zarade u BiH - stoji u saopćenju.

SGV-PR u BiH ne vidi rješenje u prijevremenim izborima jer politička struktura koja je dugo na sceni BiH ne garantuje da će doći do bilo kakvih promjena nabolje.

- Zato cijenimo da je potrebno urazumiti situaciju među glavnim akterima od kojih zavisi rješenje. Bez minimuma ustupaka i iskazane dobre volje neće biti ni napretka. Smatramo da to u krajnjem zaslužuju svi građani BiH - saopćeno je iz SGV-PR u BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo