8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

09.10.2019 / 11:24 Politika - Predstavnički dom

SDP predložio zakon o minimalnoj plaći u FBiH

SDP predložio zakon o minimalnoj plaći u FBiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o minimalnoj plaći jer smatra da se uštede od smanjenja doprinosa, koje je predložila Vlada FBiH, neće usmjeriti na povećanje plaća radnika.

Potvrđeno je to na današnjoj pres-konferenciji ovog Kluba, održanoj uoči zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta na kojem se trebaju razmatrati Vladini prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Stav SDP-a je da će podržati smanjenje poreza i doprinosa, ali pod uslovom da istovremeno usvoji i njihov zakon o minimalnoj plaći.

Minimalna plaća trenutno iznosi 45 posto od prosječne, a SDP predlaže za  deset posto povećanje u narednoj godini tako da omjer dostigne 55 posto, potom u 2020. godini 60 posto, a nakon tog perioda, usklađivanje prema rastu troškova života u Federaciji BiH.

- Radnički standard je loš, a iz BiH ne odlaze samo oni koji nemaju posao već i oni koji imaju ali ne mogu izdržavati sebe i svoju porodicu. Svako mora i treba da živi od svog rada. Ljudi ne mogu s aktuelnim platama da žive normalan život. Nemoguće je s minimalnom plaćom živjeti u BiH. Danas poslodavac može isplatiti plaću od 100 KM jer su prestali važiti kolektivni ugovori - naglasio je šef Kluba SDP-a BiH Damir Mašić. 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo