9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

08.10.2019 / 21:14 Regija - Irinej ih pohvalio

Orden kao zavjet: SPC odlikovala Vučića i Dodika

Orden kao zavjet: SPC odlikovala Vučića i Dodika
Foto: Vijesti.ba

U Beogradu je održana svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Arhijerejski sabor SPC Ordenom Svetog Save prvog stepena odlikovao je patrijarha srpskog Irineja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pomenutim ordenom odlikovan je i predsjednik Rusije Vladimir Putin prilikom nedavne posjete Srbiji. Crkveni orden Svetog Save je najviše odlikovanje koje dodjeljuje SPC.

- Velika čast da u ime Crkve dodjelim najveće crkveno odlikovanje. To crkva čini sa puno razloga. Naš predsjednik neumorno čini i radi sve za dobrobit Srbije i srpskog naroda u cjelini, za njenu budućnost. Prije Vučića Srbija je bila ozloglašena zemlja, zemlja genocida, tako su nas proglasili prijatelji pod znacima navoda. Nažalost, to je prihvaćeno, i srpski narod se našao u jednom teškom položaju. Vučić je svojim dolaskom otvorio puteve Srbije Evropi i svijetu - rekao je patrijarh Irinej.

Predsjednik Srbije je, nakon odlikovanja, poručio da želi da je Srbija vječna.

- Hvala za izuzetnu čast koju ste mi ukazali, što znate da radimo na tome da cijelo srpstvo bude zaštićeno. Nadam se da će srpstvo i srbijanstvo katkad biti jedno, živjela SPC i Srbija - rekao je Vučić.

Patrijarh srpski Irinej uručio je Orden Svetog Simeona Mirotočivo članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

- Nije Dodik samo večeras sa nama, on je uvijek tu. On diše sa srpskim narodom i za srpstvo. Samo da mu Bog da snage da nastavi, dok je Dodika u Banjaluci biće i Republike Srpske - rekao je patrijarh Irinej.
Istakao je da će poslije Dodika, doći će neki drugi Dodik, koji će služiti interesima srpskog naroda.(Vijesti.ba)

Izdvajamo