16°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

08.10.2019 / 20:00 Politika - Ibrahim Prohić za Vijesti.ba

Vladajuće stranke svako malo proizvedu neki megaproblem

Vladajuće stranke svako malo proizvedu neki megaproblem

Vladajuće stranke u BiH drže sve poluge, ne samo vlasti, već i političkog sistema i medije. I svojom tehnologijom vladanja zbunile su većinu bh. građana, koji su sluđeni, izgubljeni, prepadnuti.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić.

Manipulacija i indoktrinacija

- One pomoću svojih medija plasiraju gnusne neistine, odnosno laži. Ja ne bih kritikovao građane, zato što je ovo stanje proizvedeno i ono se kontinuirano održava manipulacijom i indoktrinacijom - kaže Prohić.

Naglašava da vladajuće bh. stranke svakih nekoliko mjeseci proizvedu neki megaproblem.

- Jednom je to tužba protiv Srbije, pa Pelješki most, pa onda Sutorina, rezolucija, otcjepljenje, deklaracija… A kad se slegne prašina oko jednog, imat ćemo nešto drugo. A zašto? Pa zato što nisu u stanju ništa da riješe i kontinuirano proizvode probleme kako bi podgrijavale i održavale strahove kod građana - navodi Prohić.

Prema njegovim riječima, siromašne građane BiH lako je prepasti, zato što su izloženi jednoj bjesomučnoj indoktrinaciji, odnosno ispiranju mozgova.

- Oni ne vide dalje od onoga što im politika i mediji plasiraju. Dakle, sluđeni su, prepadnuti, indoktrinirani i stvoreno je jedno stanje anomije, u kojem većina njih i ne vjeruje da su promjene moguće. U takvom stanju vi imate drastičnu apstinenciju - 50 posto građana i ne izlazi na birališta, a zapravo su oni ti koji odlučuju izbore - ističe Prohić.

Naš sagovornik smatra da će bh. građani smoći snage da se odvoje od ratne prošlosti tek onda kad se oslobode tog straha, ali i nakon što pravna država počne funkcionirati.

Iz izbora u izbore, kaže, osjetan je napredak u smislu da građani BiH više ne glasaju za iste - stranke s nacionalnim predznakom.

- Nacionalne stranke ne dobivaju više onoliku podršku od svog biračkog tijela kako je to bilo ranije. Osjetan je tu napredak. Najdrastičniji primjer je HDZ BiH. Pa i SDA. Oni ne dobivaju podršku ni približno koliko su dobivali neposredno poslije rata. Tačno je da oni i dalje pobjeđuju, ali njihov izborni legitimitet po obimu više nije tako jak kao ranije - potcrtava Prohić.

Upozorava na konstantni problem falsificiranja izborne volje građana i krađe izbora.

Ima razloga za optimizam

- Ovo što mi dobijemo na kraju i što Centralna izborna komisija BiH potvrdi, to nije do kraja autentična volja građana. Na izborima se krade. To svi znamo, znali smo to i ranije. Ali nakon ovih posljednjih izbora o tome su govorili i ljudi koji su neposredno učestvovali u krađi, a bili su članovi biračkih odbora - govori Prohić.

U postizbornom periodu, dodaje naš sagovornik, etablirane, vodeće i najjače političke stranke kupuju poslanike koji su bili na listama drugih stranaka. Na taj se način, dodaje, volja građana slijeva u "korito" upravo tih najjačih stranaka.

- Svima nam je dobro poznata afera "Papak" u RS-u, gdje su se kupovali pojedinačni poslanici. A nakon ovih posljednjih izbora imali smo slučaj da su se kupovale i čitave ili pola stranaka. Recimo, ovaj Pavićev DNS - pola mu je Dodik uzeo. A onda Dragan Čavić je sam sa svojom strankom otišao kod Dodika, jer kaže: "Na političkom terenu u BiH može se opstati samo ako si u vladajućim strukturama". Ali građani koji su glasali za Pavića i Čavića nisu glasali za SNSD. Dakle, oni kradu, a to rade SNSD, HDZ BiH, SDA. Pa SDA je ovamo ukrala Željka Komšića i DF, i Radončićev SBB - navodi Prohić.

Razloga za optimizam, kaže, ima. Na posljednjim izborima u BiH mogao se osjetiti napredak, kako u društvenom biću, odnosno mentalitetu građana, tako i na političkom planu.

- Imali smo dva kandidata za člana Predsjedništva BiH koji su došli niotkud - Borišu Falatara i profesora Mirsada Hadžikadića. Oni su donijeli novu političku kulturu u naš politički i društveni prostor. Hadžikadić je, recimo, izrekao najznačajniju rečenicu u predizbornoj kampanji. Novinar ga pita: "Što će vama ovo, vi ste profesor u Americi, što ćete se valjati u ovom bosanskom blatu?" A on kaže: "Došlo je vrijeme da je nužno da radimo nešto za opšti, a ne samo za lični interes" - podsjeća Prohić.

Ukazao je da su građani Kosova prvi u regionu iskazali spremnost da se odvoje od ratne prošlosti, uskrativši na jučer održanim prijevremenim parlamentarnim izborima podršku vladajućim strankama, koje su na vlasti bile u proteklih 20 godina.

- To je odlična vijest za cijeli region. Ali, po mom sudu, ne samo da se Kosovo i BiH dosad nisu odvojili od ratne paradigme i mentaliteta rata, nego to nisu učinile ni ostale države u našem okruženju. To u podjednakoj ili manje-više istoj mjeri važi i za Srbiju i Hrvatsku. I danas iz Beograda i Zagreba slušamo potpuno istu retoriku kakva je bila 90-ih godina kada se pripremao rat protiv Jugoslavije i BiH. Ista je to retorika, što znači da se mentalno region i dalje nije odmakao od rata - zaključuje Prohić i razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo