15°C
Mostar 16°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

08.10.2019 / 16:58 Regija - Čedomir Jovanović

Kurtija napadaju jezikom koji se govori pred svaku katastrofu

Kurtija napadaju jezikom koji se govori pred svaku katastrofu
Foto: Vijesti.ba

Rezultate izbora na Kosovu vidim kao izraz potrebe za osvježenjem unutrašnje političke scene na samom Kosovu, ali i u odnosima sa Srbijom. Kosovo je pokazalo visok stepen demokratske kulture u izbornom procesu, i sada je vrijeme da se ta energija...

 ...unese u regionalnu saradnju, poručio je u utorak lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Jovanović je ocijenio kako izbore na Kosovu vidi "kao izraz potrebe za osvježenjem unutrašnje političke scene na samom Kosovu, ali i u odnosima sa Srbijom".

"Kosovo je pokazalo visok stepen demokratske kulture u izbornom procesu, i sada je vrijeme da se ta energija unese u regionalnu saradnju. Nadam se da će se u Prištini brzo formirati nova vlada sa stabilnom većinom u parlamentu, koja će imati snage da postigne sporazum sa Beogradom koji će društvo na Kosovu razumijeti i prihvatiti", naveo je predsjednik LDP-a.

Jovanović je upozorio kako "danas iz Beograda napadaju Kurtija jezikom koji se govorio pred svaku katastrofu na našim prostorima", i da takve izjave ne smiju da imaju prostor u srbijanskoj politici.

"Ako biramo rječnik devedesetih, onda ishod ne može da bude drugačiji nego tragedija koju smo već preživjeli. Kurti nije prijetnja za Srbiju, već šansa, zbog nade koje u njemu prepoznaje kosovsko društvo, i podrške koju uživa. U izjavama Aljbina Kurtija da želi da razgovara i sa Srbima na Kosovu, a ne samo sa Beogradom treba vidjeti šansu za veći stepen integracije Srba u kosovsko društvo i institucije", zaključio je on.

Umjesto gazimestanskog dobošarenja treba čestitati pobjednicima, dodao je Jovanović, i poželjeti i jednima i drugima uspjeh u pregovorima koji treba da Beograd i Prištinu dovedu do rješenja kosovskog problema.

"Pred nama je ključni period u kome se pregovori Beograda i Prištine moraju pomjeriti sa mrtve tačke. Ohrabruje pojačano angažovanje naših zapadnih partnera i činjenica da i SAD i Evropska unija ovaj proces vide kao vrhunski prioritet", kazao je Jovanović.

Na kraju je istakao kako "bez dogovora Srbije i Kosova nemoguće je ostvariti trajni mir na Balkanu"...

"I u tim naporima nam je najviše potrebna podrška susjeda iz regiona. Posljednjih godinu dana zamrznutih pregovora bez napretka jasno su pokazali koliki teret to predstavlja za sve regionalne inicijative poput CEFTA, i napredak pojedinačnih država na evropskom putu", kazao je lider LDP-a.(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo